GENIJE JE ROĐEN: Mladi srpski naučnik (21) izumeo nešto što će promeniti svet!

Naučnik

Mladi naučnik Nikola Tepavac (21), student treće godine na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, nije ni slutio da će se tokom jednogodišnjeg boravka u Americi u Srbiju vratiti kao svetski prvak – za najinovaciju u robotici.

Iako je među svojim kolegama dobio nadimak Tesla, mladi inovator je poređenje sa najvećim genijem i opravdao i sa svojim kolegama izumeo humanoidnu robotsku ruku, koje je Američko društvo mašinskih inženjera proglasilo za najbolji izum na svetu.

Takmičenje pod nazivom “I am 3D challange” koje je održano u Bostonu od 3. do 5. avgusta okupilo je 120 timova iz celoga sveta, tročlani tim sastavljen od tri mlada naučnika – Nikola Tepavac, Skot Hil i Čarls Dejvis, sa Tehnološkog fakulteta u Tenesiju, osvojio je nagradu za najinovatniji izum u robotici.

Ovo takmičenje svake godine nudi novi izazov, a ovogodišnji je bio aditivna proizvodnja, odnosno proizvodnja izuma uz pomoć nove tehnologije 3D štampe.

Foto: Ninoslav Čujić

– Dugo smo radili na ovom projektu. Slali smo naše video-snimke, animacije i tehničke crteže, te je žiri odlučio da se plasiramo među prvih dvadeset timova koji su predstavili svoj izum. Svi smo podjednako zaslužni za ovu nagradu, svako od nas u timu je imao svoj zadatak – Skot Hil je stručnjak za 3D štampu, Čarl Dejvis je bio zadužen za mehaniku, dok sam ja bio baziran na mehanici, elektronici i softveru – rekao nam je mladi naučnik.

[adsenseyu1]

Prvobitna ideja je bila da se ruka koristi za humanoidnog robota koji će se kretati, ali smo onda odlučili da ruka ima praktičniju primenu, npr. u medicini, te ruka odgovora medicinskim proteticima za amputirane – objasnio je Nikola.

Robotska ruka je tako napravljena da je dovoljno da se “nakači” na korisnika i da on sa impulsa ostalih mišića tom rukom može da upravlja.

Zašto je upravo ovaj izum proglašen za najbolji na svetu, razlog je u funkcionalnosti šake, uz pomoć specijalnog softvera.

Foto: Ninoslav Čujić

– Uz pomoć 3D štampača dizajnirali smo zglobove na prstima, te prsti mogu da se savijaju, a sve je urađeno iz jednog dela. Upravo zbog takvih zglobova mi smo izbacili potrebu za povratnom tetivom, tako da imate jednu tetivu na svakom prstu koja ih savija, te kad pustite tetivu što aktivira prste, tada se oni vrate u prvobitni položaj i na taj način čuvaju deo energije u svojim zglobovima – kaže Nikola.

[adsenseyu1]

Materijal koji su mladi naučnici koristili je “Najlon 12″. U pitanju je specijalni materijal, odnosno plastika koja ima znatno nižu tačku lomljenja nego što je imaju kosti, te ukoliko se i rukujete sa nekim, male su šanse da ćete se povrediti, bio je detaljan Nikola.

Osim što je robotska ruka primenjiva u medicinske svrhe, ovaj mladi tim naučnika se pobrinuo da ruka svoje mesto pronađe i u nauci, tehnologiji, ekologiji jer su najviše korišćeni reciklirani materijali.

O svom iskustvu u Americi, mladi Tesla nam priča da je studiranje znatno praktičnije, jer su kabineti kao i laboratorije znatno opremljeniji, što je i logično s obzirom da za samo godinu dana studiranja morate izdvojiti oko 12.000 dolara, dok je u Srbiji za studente koji su na budžetu, studiranje besplatno.

Put u obećanu zemlju za njega je bio nedostižan, međutim, Nikoli su pomogli njegovi prijatelji iz Kancelarije za mlade, poznanici, ali i lokalna vlast koja je prepoznala talenat u ovom mladom i perspektivnom čoveku.

Mladi naučnik za sada sve svoje ideje i izume projektuje u svojoj kućnoj radionici. Kaže, da bi uz pomoć 3D štampača stvorio najveće svetske izume, ali da bi mu za početak i dobrodošao, mali strug i stona bušilica.

Ispričao nam je da je od momenta kada su mu roditelji dopustili da nosi čekić “lupao” po očevoj radionici, te ljubav prema alatima, izumima, stvaranju novih mehanizama dolazi i kao nasledni gen. Njegov deda je bio automehaničar, a otac Stevan elektrotehničar koji mu je i razvio ljubav i interesavanje prema ovoj nauci:

– Svoju nagradu posvećujem svome ocu koji je preminuo januara ove godine. Sve što znam i sve što sam ikada stvorio naučio sam od svoga oca, koji je bio moj životni mentor – kaže Nikola.

Njegovu nagradu možda nije video on, ali je za nju čuo ceo svet. Na svom putu ka ostvarenju snova da postane stručnjak NASA, ovaj mladi naučnik hrabro korača.

I dok je ceo svet znao za Teslu, sigurno je da će saznati i za još jednog Nikolu, ali Nikolu Tepavca, mladog naučnika.

(telegraf.rs, foto: Ninoslav Čujić)

5 komentara na "GENIJE JE ROĐEN: Mladi srpski naučnik (21) izumeo nešto što će promeniti svet!"

  1. Slobodan Dzudzelija | 15. avgusta 2015. u 15:37 | Odgovori

    Gledaj samo da ne prodjes kao Tesla. Zaboravljen i siromasan.

  2. NIKOLA SVAKA ČAST SAMO NAPRED…

  3. OVo oko skolarine je sasvim nepotreban deo,s obzirom da to nije nikakvo opravdanje za opremljenost fakulteta. I za vreme bivse SFRJ je bilo studiranje besplatno pa smo imali opremljene fakultete,a onda kada je dosao kapitalizam fakulteti su deo te opreme rasprodali i ni u sta se ne ulaze. Pogledajte ruske univerzitete kako su opremljeni,a drzavni su!

  4. Nikola Tepavac sin brata Svete Tepavca iz Oštrovca. Još jedan genijalni Ličanin.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.