Grčki nedeljnik objavio mapu Makedonije podeljene na četiri dela

zastava

foto: pixabay.com

Grčki nedeljnik “Elefteri ORA”, blizak Grčkoj pravoslavnoj crkvi i desničarskim ekstremistima, objavio je u najnovijem broju mapu podeljene Makedonije.

Makedonija je u novom broju podeljena između Albanije, Grčke, Srbije i Bugarske, preneo je portal Antipreš na albanskom jeziku.

Prema objavljenoj mapi, Republika Makedonija je podeljena na četiri dela s tim da, kako primećuje portal Atipreš, najmanji deo je predviđen da pripadne Albaniji, a najveći Grčkoj.

Nešto manje nego Grčkoj predviđeno da pripadne Srbiji, a manje od toga dobila bi Bugarska.

“Objavljivanje takve mape uz ideju o podeli Makedonije dok se vode razgovori o novom imenu grčko-slovenske Makedonije, što je uslov za njeno članstvo u NATO i dugo očekivanog sastanka Zaeva i Ciprasa predstavlja ozbiljnu provokaciju za mir na Balkanu. Nadamo se da je ovo šala ili nevolja kao posledica hladne i teške ekonomije Grčke”, navodi portal Antipreš.

Susret premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, najavljen je tokom ekonomskog foruma u Davosu od 23. do 26. januara.

A u Solunu su, inače, juče održane demonstracije koje su, prema policijskim procenama, okupile više od 100.000 ljudi, koji se protive upotrebi reči “Makedonija” u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja oko imena te bivše jugoslovenske republike.

Glavni slogan protesta bio je “Makedonija je Grčka“, a u protestu su učestvovali predstavnici desničarskih organizacija, sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Severne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri.

Protest, kako su javili grčki mediji, nije bio povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je bio da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi reč “Makedonija” u svom imenu.

Prošlonedeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se reč “Makedonija” upotrebi ni u jednom rešenju novog imena Makedonije.

Inače, grčki mediji najavili su danas da će u narednih desetak dana međunarodni predstavnik u ovim pregovorima Metju Nimic posetiti Atinu i Skoplje u vezi sa rešenjem ovog spora.

Nimic je nakon prošlonedeljnih razgovora sa predstavnicima Grčke i Makedonije u Njujorku izjavio da je optimista i veruje da će dugogodišnji spor oko imena Makedonije biti rešen u narednih šest meseci, te da je obema stranama dao predloge o kojima njihove vlade treba da se izjasne u određenom roku.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Grčki nedeljnik objavio mapu Makedonije podeljene na četiri dela"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.