GRMLJAVINA IZNAD SRBIJE u januaru često nam je donosila LOŠE STVARI

Ilustracija

Građani Srbije sinoć su mogli da vide munje i čuju grmljavinu, što se posebno osetilo u predelu Vršca, a i danas u određenim delovima Beograda, posebnou Ripnju. Naravno, ljude je najviše začudilo što se to dogodilo usred zime.

Grmljavina u toku zime nije uobičajena pojava, ali se povremeno ipak dogodi. Prema pojedinim meteorolozima, one su toliko retke da se javljaju na svakih 10 do 15 godina za vreme blagih i toplih zima.

Meteorolozi na ovu prirodnu pojavu gledaju sasvim normalno i mirno, koliko god da je čudna, jer je reč samo o prirodnom fenomenu.

Međutim, prema drevnom narodnom verovanju, kada grmi to znači da Sveti Ilija vozi po nebu kola i da strelama gađa đavola. Ali ima i onih priča preka kojima grmljavina usred zime označava krvoproliće!

“Grom udari na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije” su stihovi narodne pesme “Početak bune protiv dahija”, kojom se najavljivao Prvi srpski ustanak. Ukoliko se dogodi grmljavina na ovaj verski praznik, kažu ljudi, čekaju nas burni događaji i ratovi.

Prema pričama koje su se prenosile s kolena na koleno, svim mračnim događajima u našoj istoriji prethodila je grmljavina usred zime.

Tako je navodno zagrmelo na zimu pre Prvog srpskog ustanka, Drugog svetskog rata. Pred Kosovski boj, ali i pred bombardovanje NATO-a 1999. godine.

Takođe, grmelo je u zimu 1995. godine. Tog leta je počela hrvatska akcija “Oluja” i strašni progrom srpskog naroda koji je bio proteran iz Hrvatske. Usledile su duge kolone ljudi koji su pokupili najosnovnije stvari, i bez ikakvog cilja krenuli da pronađu negde bolji život, iako nisu znali gde će to biti. Ubrzo su te iste kolone besciljno lutale po begoradskim ulicama, tražeći spas od nesreće koja ih je zadesila.

Ipak, bilo je i onih zima kada je grmelo, a nije se “zapucalo”. To se dogodilo 2. januara 1917. godine, 17. januara 1955., na Božić 1982. i 16. januara 1983. Te zime su bile toplije nego što je to običaj za taj period godine, a događalo se i da su temperature bile visoke.

Da je vreme čudno u poslednjih nekoliko dana dokazuje činjenica i da je jutros u Loznici padao grad praćen velikim nevremenom.

Bilo kako bilo, nadamo se da će ova godina biti mirna i da grmljavina koja se sinoć čula u pojedinim delovima Srbije neće narušiti naš mir.

(telegraf.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "GRMLJAVINA IZNAD SRBIJE u januaru često nam je donosila LOŠE STVARI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.