HAFINGTON POST: Trgovina heroinom kroz NATO države Balkana donosi milijarde dolara

NATO

Foto: huffington post

Donald Tramp je u pravu u vezi s NATO, transatlantski vojni savez iz 20. veka je zastareo zbog korupcije, neuspešnog finansiranja obrane i untrašnjeg bezakonja. Time se dozvoljava procvat međunarodnih kriminalnih mreža, tvrdi predsednica “Adrijatik instituta” Nataša Srdoč u tekstu za Hafington post

Osvrnuvši se na aktuelno stanje NATO-a, a u kontekstu kontroverznih izjava novog američkog predsednika o tome kako je taj vojni savez zastareo, Srdoč kaže da korumpirani političari iz istočne Evrope služe se pristupom i članstvom u NATO-u kako bi kupili verodostojnost. 

[adsenseyu5]

Kao primer navodi Crnu Goru za koju tvrdi da je kao najnovija članica centar međunarodnog kriminala, ali se nelegalno stečenim sredstvima služi kako bi priredila zabave za Amerikance u poseti Džona Mekejna, Madone, Bila Klintona…

Tvrdi da, kada se raspravlja o zastarelosti NATO-a mora se uzeti u obzir sve gore navedeno te se treba stvoriti savez koji se sastoji od zemalja koje pripadaju slobodnom svetu, u kojima postoji vladavina prava, koje osiguravaju granice, suzbijaju korupciju te štite slobodu i privatno vlasništvo. 

Samo takve zemlje efikasno mogu da iskorene radikalni islamski terorizam i njihove napade.

[adsenseyu1]

– Tu postoji neverovatan paradoks – dok se lobiranje i ulepšavanje slike korumpiranih članica NATO-a u SAD brani kao sloboda govora, novinari u zemljama Balkana mogu da završe u zatvoru i mogu biti ubijeni za otkrivanje korupcije vrlo velikih razmera i ozbiljnih pretnji za nacionalnu bezbednost. Nikako se ne mogu pomiriti razlike u primeni slobode govora i vladavine prava unutar istog NATO saveza – dodaje.

Srdočeva navodi da je za “izopačenje NATO-a ključna vašingtonska močvara”, te da je tim narušena bezbednost svake članice ove Alijanse.

– Zadnja dva talasa pristupa NATO-u dovela su nove članice koje nimalo ne poštuju zakone, što je jedan od osnovnih uslova za pristupanje toj organizaciji. 

[adsenseyu1]

Većina tih zemalja je otvoreno i duboko povezana s mafijom.

“Hafington post” navodi da granice država na Balkanskoj ruti nisu osigurane i tako se omogućava teroristima prolaz. 

– Izveštaji pokazuju da se radikalni islamisti služe balkanskom rutom za regrutovanje, nabavku oružja i finansiranje. U poslednjih 18 meseci je balkanskom rutom u Evropu ušlo više od milion migranata, uključujući teroriste i trgovce oružjem, organima, ljudima i heroinom te se spajaju s trgovcima kokainom iz Latinske Amerike – navela je Srdoč.

[adsenseyu1]

Izveštaji, ističe, pokazuju da balkansko trgovanje heroinom donosi više od 28 milijardi dolara prihoda godišnje, te da se tim novcem finansiraju Al Kaida, Hezbolah i Islamska država.

“Balkanska ruta počinje u Avganistanu, gde se proizvodi 75 odsto svetskog opijuma, koji se prodaje preko Irana, Turske i balkanskih NATO članica u zapadnoj Evropi i šire”, navodi Hafington Post. 

Dalje se ističe da države članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno novca na bezbednost.

– Članice NATO-a ne troše dva odsto BDP-a na odbranu kako to traži NATO. I korumpirane ustanove crpe zalihe poreskih obveznika nelegalnim kanalima pomoću kriminala, korupcije i izbegavanja plaćanja poreza.  Na primer, balkanske članice NATO-a nelegalno su izvukle 95 milijardi dolara u periodu od 2004. do 2013. godine, a nijedna nije potrošila zadatih dva odsto BDP-a na odbranu – tvrdi Srdočeva.

Od NATO članica koje su u razvoju, precizira, samo je “Poljska potrošila tih dva dosto BDP-a na odbranu, a količina nelegalno stečenog novca u tim zemljama iznosi vrtoglavih 397 milijardi dolara u periodu od 2004. do 2013. godine”, piše Hafington post.

(Skandalozno.rs, Izvor: Informer.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "HAFINGTON POST: Trgovina heroinom kroz NATO države Balkana donosi milijarde dolara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.