Haradinaj u obruču: Oko 20 svedoka saslušano u najvećoj tajnosti

Intervju

Ramuš Haradinaj – foto: Tanjug/AP/ Visar Kryeziu

U istrazi tokom poslednjih nekoliko meseci saslušano je oko 20 svedoka, Srba i Albanaca, u vezi sa Ramušem Haradinajem.

Zbog zaštite tih svedoka sve je obavljeno u najvećoj tajnosti, a njihovi iskazi uzimani su u Beogradu, na severu i u unutrašnjosti Kosova.

Haradinaj je ranije danas, podnoseći neopozivu ostavku na mesto predsednika kosovske vlade i sam rekao da je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine, što je naveo i kao razlog ostavke.

U Hag bi mogao da bude i pozvan njegov brat Daut Haradinaj, što bi značilo da je međunarodna zajednica krenula u obračun sa kriminogenim strukturama na Kosovu.

EU ostala bez reči: Maja Kocijančič bez komentara na ostavku Ramuša Haradinaja

Haradinaj je u Hagu prvostepeno osuđen, a potom i oslobođen usled nedostatka dokaza, a upravo je jedan od najvećih problema na suđenju Haradinaju bilo je zastrašivanje i likvidacija svedoka. On je u Haškom tribunalu oslobođen usled nedostatka dokaza, jer je najveći problem na suđenju Haradinaju bilo upravo zastrašivanje i likvidacija svedoka.

Haradinaj je poslednjih nedelja došao u otvorenu konfrontaciju sa svim međunarodnim predstavnicima, ali i Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem.

On nije hteo da popusti u razgovorima oko taksi, i prema rečima našeg izvora počeo da se ponaša kao “šef na Kosovu“.

Podsetimo, oko 30 svedoka i članova njihovih porodica brutalno je ubijeno od 1999, u vezi sa ratnim zločinima bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja i to uz naknadno overavanje hicem u glavu. Neki od njih su ubijeni vatrenim oružjem, dok su drugi stradali u saobraćajnim nesrećama.

Posle njihovih likvidacija, potencijalni svedoci su odustali od svedočenja pred Tribunalom, zbog bojazni za život.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug/blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Haradinaj u obruču: Oko 20 svedoka saslušano u najvećoj tajnosti"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.