Hašim TAČI: Kosovo očekuje status kandidata za članstvo u EU, u suprotnom dolazi do komplikacija

Intervju

Hašim Tači – foto: Reuters

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je nakon objavljivanja Izveštaja EK o napretku, da Kosovo očekuje od EU status kandidata za članstvo i jednak tretman kao i prema svima na Zapadnom Balkanu.

– Bez obzira na to koliko bi tako nešto bilo komplikovano za EU, u nedostatku jasne perspektive, nešto drugo može dovesti do komplikacija i posledica ne samo za Kosovo, već i za čitav region – napisao je Tači na Fejsbuku, prenosi “Zeri”.

Prema njegovim rečima, Kosovo ostaje posvećeno sprovođenju evropskih reformi i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

– Sada, bez gubljenja vremena, institucije treba da razmisle o sadržaju i nalazima ovog izveštaja, kako bi mogli da se pozabave problemima i evidentiranim izazovima. Pozdravljam činjenicu da je ovaj izveštaj pozitivno govorio o ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju – napisao je on na Fejsbuku.

On je dodao da smatra da EU treba hitno da zaključi ovaj proces.

– Sada je trenutak za nešto konkretno. Vizna liberalizacija treba da se dogodi bez gubljenja vremena – smatra on.

Po njemu, Kosovo ima dosta političke volje za intenziviranje koraka ka EU integraciji.

Posvećenost Kosova refomama, regionalnoj saradnji i dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom treba krunisati sledećim korakom ka evropskoj integraciji Kosova – statusom kandidata za članstvo, kaže tači, prenosi “Zeri”.

Kako prenose mediji, u Izveštaju stoji da Kosovo beleži najsporiji napredak, a uz to pet zemalja članica EU ne priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hašim TAČI: Kosovo očekuje status kandidata za članstvo u EU, u suprotnom dolazi do komplikacija"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.