Hašim Tači: Možemo da stvorimo regiju poput Republike Srpske, predložiću to Vučiću

Intervju

Hašim Tači – foto: Reuters

Ponovno iscrtavanje granica, čime bi delovi Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom ušli u sastav Kosova, moglo bi da okonča dugotrajne tenzije između Beograda i Prištine i da im omogući napredak ka članstvu u EU, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači.

On je u intervjuu za agenciju Rojters rekao da će svoj plan predstaviti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada se u septembru sastanu u Briselu u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

„Sada je definitivno trenutak da se koriguje granica između KosovaSrbije, koja je duga oko 400 kilometara. To će pomoći da se izbegnu međuetnički problemi i da se stvori neka vrsta autonomne regije, kao što je Republika Srpska“, rekao je Tači, prenosi Tanjug.

Britanska agencija napominje da Tači nije rekao šta bi Srbija mogla da dobije u zamenu za odustajanje od dela svoje teritorije na kojoj živi oko 55.000 etničkih Albanaca i dodaje da je Tači odbacio bilo kakvu mogućnost podele Kosova po etničkoj liniji.

Merkelova srušila plan Beograda za Kosovo: Kakve su njene namere?

„Korigovanjem granica će se definitivno izbeći podela Kosova, razmena teritorija, nove krize ili problemi, a čak i mogući novi rat“, naveo je Tači.

Rojters navodi da pojedini srpski mediji i političari predlažu prekrajanje granica koje podrazumeva da deo severnog Kosova, nastanjen pretežno Srbima, bude u sastavu Srbije, a zauzvrat da se, delovi južne Srbije, sa albanskom većinom, daju Kosovu.

Agencija objašnjava da na Kosovu živi blizu 100.000 Srba, a polovina od njih živi severno od reke Ibar u mestima u kojima čine većinsko stanovništvo. Ostatak živi južno od te reke u područjima u kojima su Albanci većina.

Predsednik Vučić: Nemačka nas je već razgraničila!

Većina Srba koji žive na Kosovu ne priznaju privremene institucije u PrištiniBeograd smatraju svojim glavnim gradom, dodaje se u tekstu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedelje rekao da je spreman na kompromis o razgraničenju sa Kosovom, mada, kako napominje Rojters, posmatrači smatraju da su pozicije Beograda i Prištine i dalje jako udaljene.

Agencija, takođe, navodi da većina Srba Kosovo smatra kolevkom svoje nacije i pravoslavne, hrišćanske vere.

Zapadne zemlje, napominje agencija, ne gledaju blagonaklono na korigovanje granica na Balkanu, jer, smatraju da bi to moglo da bude destabilizujuće po region.

Angela Merkel jasno stavilo do znanja: Granice svih zemalja Zapadnog Balkana su utvrđene i nedodirljive

Međutim, Tači je rekao da je uveren da će zapadne zemlje podržati bilo koji sporazum koji potpišu on i Vučić, a za koji veruje da će biti postignut do februara 2019. godine.

„Ukoliko se strane dogovore u procesu dijaloga i postignu neki sporazum, EU i Sjedinjene Države će podržati bilo koji dogovor o korekciji granice“, izjavio je Tači.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hašim Tači: Možemo da stvorimo regiju poput Republike Srpske, predložiću to Vučiću"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.