Hašim Tači u UN: Priština će pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid!

Govor

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu, a prema njegovim rečima, za to je pripremljena odgovarajuća dokumentacija.

Tači je takođe rekao da Priština traži nezavisnu međunarodnu istragu o „incidentu“ u Kumanovu, kada su u oružanom sukobu ubijeni osmorica makednonskih policajaca i 14 napadača.

„Kosovska vlada osuđuje nasilje. Nećemo podržati nijednu akciju koja će destabilizovati Makedoniju. Snažno podržavamo Ohridski sporazum”, rekao je Tači.

On je ocenio kao “neosnovane” optužbe iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evropa Dika Martija u vezi sa kršenjem ljudskih prava na Kosovu, ali je dodao da Kosovo podržava osnivanje specijalnog suda za ratne zločine OVK i da je svrha te sudske institucije da “izoluje pojedinačne slučajeve negativnih dela”.

[adsenseyu4]

“Mi verujemo da je većina optužnica neosnovana, ali da bismo očistili našu borbu i kako bismo izolovali pojedinačne slučajeve gde je moglo da dođe do negativnih dela, mi ćemo osnovati ovu nezavisnu i međunarodnu instituciju”, rekao je Tači.

On je dodao da još uvek nije poznata sudbina 1.600 nestalih osoba na Kosovu, od koji su većina Albanci.

Tači je najavio da će Kosovo sagraditi spomenik žrtvama Holokausta u Drugom svetskom ratu, i istakao da se “ne sme zaboraviti ni nacionalizam režima Slobodana Miloševića (u Srbiji), kako se ne bi vratio”.

“Niko na Balkanu, ali i šire neće zaboraviti teror i genocid koji je izvršio Slobodan Milošević i oni koji su ga podržavali. Niko na Balkanu, ali ni u svetu neće zaboraviti genocid koji je izvršen u Srebrenici, niko neće zaboraviti ni presudu Haškog tribunala protiv lidera Srbije koji je nedvosmisleno konstatovao da je srpska država glavni krivac za rat na Kosovu, za etničko čiščenje na rasističkim osnovama i stremljenje za stvaranje Velike Srbije”, kazao je Tači.

On je takođ istakao da je prioritet kosovske vlade da stvori nova radna mesta i u tom kontekstu istakao da će zahvaljujući francuskim investicijama u ski centar Brezovica 2.000 ljudi dobiti posao, a kako je rekao to će pomoći suživot tamošnjih Srba i Albanaca.

Tači je ocenio da bi Beograd i Priština uskoro trebalo da pristupe „međusobnom priznanju“, koje bi „Kosovu omogućilo članstvo u UN“, a Srbiji „približavanje članstvu u EU i NATO“.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, kosovski ministar je rekao da je na najvišem nivou postignut sporazum o gašenju ilegalnih struktura Srbije u sistemu pravosuđa i integraciji srpskih sudija i tužilaca u jedinstveni pravni sistem na Kosovu.

[adsenseyu1]

Prema njegovim rečima, stanje bezbednosti na Kosovu je dobro, “u zemlji je pobedila demokratija”, a “nova vlada, u koju su uključeni predstavnici manjina, imala je ohrabrujući start”.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se okonča misija Unmika na Kosovu, s obzirom da je “Kosovo uspešna priča”, a u svetu postoje “druga žarišta”.

Povodom nastavka dijaloga Prištine i Beograda, Tači je rekao da su se premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, prošle sedmice sastali “oči u oči” i razgovarali “kao dobre komšije”.

On je ocenio da bi trebalo napraviti da se omladina Srbije i Kosova međusobno posećuju, “kao što je to bio slučaj sa Francuskom i Nemačkom posle Drugog svetskog rata”. Takođe je ocenio da je mir između Srba i Albanaca “garant stabilnosti regiona”.

Tači je ukazao da je Kosovo privrženo miru i stabilnosti u regionu, “ali da nema zaboravljanja prošlosti”. On je takođe istakao da se proces priznavanja Kosova nastavlja, a da je to poslednja učinila Barbuda.

“OPTUŽBA O VELIKOJ ALBANIJI NETAČNA”
Tači je rekao da Kosovo osuđuje nasilje u Makedoniji, i da je optužba o težnji da se stvori Velika Albanija “neosnovana”, ali da je “Makedoniji potrebno više demokratije”.

“Osuđujemo nasilje u Makedoniji, dijalog je jedino rešenje. Nećemo nikakvu destabilizaciju. Makedonija je saveznik Kosova na putu ka Evropskoj uniji”, istakao je on.

Tači je ukazao da “Kosovo poštuje Ohridski sporazum”, kojim su 2001. zaustavljen konflikt Makedonaca i Albanaca, i da je “Velika Albanija neosnovana optužba”. Međutim, dodao je da je Makedoniji potrebno “više demokratije” i da je potrebna “međunarodna nezavisna istraga” nedavnog oružanog sukoba u Kumanovu. Tači je takođe rekao da se o Velikoj Albaniji više govori u Beogradu nego u Prištini. (Beta)

(tanjug, beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hašim Tači u UN: Priština će pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.