Hrabri RONILAC zaroniće u opasno CRVENO JEZERO: Ovo je poduhvat koji se graniči sa nemogućim!

Ronjenje

foto-ilustracija: pixabay.com

Ronilac iz Francuske Frederik Svierzinski se priprema da zaroni do dna Crvenog jezera u blizini Imotskog, što je vrlo opasan i rizičan poduhvat, koji se pripremao poslednjih sedam meseci, a cela akcija će trajati šest sati.

To će biti prvi put da je neko uspeo stići do dna jezera, na dubinu od 270 do 280 metara.

– Danas je finale sedmomesečnih priprema, nakon sedam dana spuštanja tri tone opreme sve je spremno i verujemo u uspeh. Nikad se ne zna da li je jezero na dnu kao ravna ploča ili ima i nekih kanala.

[adsenseyu5]

– Za ovo doba godine je izuzetno nizak vodostaj, a ovde je čovek najdublje ronio 1998. godine, do 181 metra, Nemac Tomas Berend – izjavio je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski, koja je jedan od organizatora.

Pripreme za ronjenje su počele prošle nedelje. Prvi dan je stavljena žičara, pa je uz pomoć nje počelo spuštanje delova opreme i pontona. U sredu je probni zaron bio na 100 do 150 metara. U četvrtak i petak naučnici su uzeli uzorke flore, faune i sedimenta da ekspedicija dobije naučnu dimenziju.

Kolovrat je dodao kako u celom projektu učestvuje 40 ljudi, iz Ronilačkog kluba Crveno jezero, Turističke zajednice Imotskog, članovi HGSS-a, naučnici i ronioci.

[adsenseyu1]

– Frederik sa sobom nosi kameru specijalizovanu za te dubine, ali i kompjuter i jaku rasvetu.

Poduhvat je opasan jer je na dnu pritisak od oko 30 kilograma na centimetar čovekovog tela – zaključio je Kolovrat.

(Skandalozno.rs, Izvor: 24sata.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrabri RONILAC zaroniće u opasno CRVENO JEZERO: Ovo je poduhvat koji se graniči sa nemogućim!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.