Hrvati očajni: U bližoj budućnosti nebo će im čuvati italijanski i mađarski lovci?

Ilustracija

Hrvatski Mig-21 – foto: Wikipedia/MORH – Ministarstvo Obrane Republike Hrvatske

Ne dođe li do dramatičnog preokreta u bližoj budućnosti, postoji ozbiljna opasnost da nikad više ne polete hrvatski lovački avioni.

Zbog 15-godišnjeg otezanja i donošenja odluke o nabavci nove eskadrile, kao i zbog neuspešnog remonta MiG-ova 21 u Ukrajini, današnja realnost HRZ-a je da raspolaže u proseku s tek tri do četiri funkcionalna borbena aviona, što je minimum za zadržavanje sposobnosti sopstvenog nadzora vazdušne teritorije Hrvatske.

Pogorša li se i tako umanjena sposobnost HRZ-a, Hrvatska neće imati druge mogućnosti nego da obavesti rukovodstvo NATO-a o nesposobnosti nadzora svog neba i zatraži da tu odgovornost preuzmu ratna vazduhoplovstva susednih zemalja članica, piše Večernji list. Lako bi moglo da se dogodi da u bližoj budućnosti hrvatsko nebo čuvaju italijanski i mađarski lovci.

Kako piše 24sata, hrvatsko nebo – kako sad stvari stoje – idućih nekoliko godina biće nebranjeno ili će ga, što je podjednako loše, braniti avioni koji su opasniji za pilote i stanovništvo nego za eventualnog neprijatelja; dotrajali ruski MiG-ovi zaista nisu mnogo više od starih kanti.

Ne dođe li do dramatičnog zaokreta u nekoj bližoj budućnosti, sve je izglednije da će dotrajali MiG-ovi otići u ropotarnicu istorije, a da Hrvatska neće na vreme dobiti zamenu. Godine i godine potrebne su da novi avioni uđu u upotrebu. Potrebno je prilagoditi infrastrukturu, obučiti pilote, servisere, kontrolu leta, detaljno testirati svaku komponentu i tek onda krenuti s korišćenjem.

Hrvatska bi lako mogla izgubiti nadzvučne ratne avione, a kasnije će to biti praktično nemoguće nadoknaditi. Kao što je Hrvatska nekad imala svu silu podmorničara, kako mornara, tako i ostalog osoblja, a sada u čitavoj državi ima tek šačica ljudi koji su odradili barem jedan zaron u ratnoj podmornici. Slična sudbina bi lako mogla da pogodi i pilote lovaca.

Jednom kad znanje i infrastruktura propadnu, gotovo nemoguće je to povratiti.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvati očajni: U bližoj budućnosti nebo će im čuvati italijanski i mađarski lovci?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.