Hrvatska će tražiti 40 milijardi evra ratne odštete od Srbije?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Srbi su označeni kao agresori i u novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata, zbog kojeg se sada najavljuje da će Hrvatska tražiti 40 milijardi evra ratne odštete od Srbije.

Po najavama političara iz Hrvatske, ovaj zakon će da posluži i kao povod da se od Srbije traži oko 40 milijardi evra ratne odštete. Iako su Srbi već proglašeni agresorima u Deklaraciji o domovinskom ratu koja je usvojena 2000. godine.

[adsenseyu5]

Novi zakon je od početka bio sporan zbog rečenice „agresiju na Hrvatsku izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”. Reakcija javnosti i srpskih predstavnika u Hrvatskoj samo je malo ublažila tu formulaciju i iz korigovanog teksta su izbačene „paravojne jedinice iz BiH”, dok je „veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj” zamenjen sa „delom srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj”.

Zanimljivo je da su troje Srba, iz redova Samostalne demokratske srpske stranke, ipak bili suzdržani kada je ovaj zakon usvojen u parlamentu. Milorad Pupovac, lider SDSS koji je pre dva meseca digao priličnu buru i uputio oštre kritike zbog novog zakona, objasnio je kako „biti suzdržan može značiti i biti protiv“.

U traženju ratne odštete najglasniji je bio Davor Ivo Stier, evroparlamentarac HDZ, koji je od poverenika za proširenje Štefana Filea zatražio da se Srbija pritisne po pitanju plaćanja ratne odštete Hrvatskoj. Osnov za to Hrvatima je Sporazum o normalizaciji odnosa koje su 1996. godine potpisale tadašnja Jugoslavija i Hrvatska, odnosno Milan Milutinović i Mate Granić. Jedna od tačaka sporazuma je da se jedni drugima obavezuju isplatiti ratnu odštetu, a Hrvatska smatra da je veći deo svojih obaveza ispunila. Zahtevima se pridružio i Miro Bulj, poslanik Mosta, koji je izračunao da Srbija treba Hrvatskoj da plati 40 milijardi evra odštete.

[adsenseyu1]

– Novi Zakon o braniteljima nije nikakva pravna osnova da se tuži Srbija i traži ratna odšteta, za to su određeni međunarodni sudovi gde je Hrvatska tužbu za genocid već izgubila. To je nacionalni zakon i ima uticaja samo u granicama Hrvatske i nema nikakve veze sa međunarodnim pravom. Hrvati su formulacije Srba kao agresora već imali i u ranijim aktima i deklaracijama koje su usvajali, pa je možda zbog toga reakcija iz Srbije na donošenje ovog zakona još tiha, ali možda je i bude – rekao je Slobodan Orlović, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Sa druge strane, Milorad Pupovac smatra da ovaj zakon stigmatizuje veći deo Srba u Hrvatskoj, ima negativne političke i pravne konsekvence i dodatno otvara sukobe između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore pošto ponovo otvara pitanje o uzrocima i posledicama rata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je donošenje ovog zakona za Srbe veoma teško.

– Zamoliću i predstavnike EU da razgovaraju sa Hrvatskom ako uopšte budu želeli bilo koga da čuju. U svakom slučaju, s naše strane postoji dobra volja da stvari rešavamo na najbolji mogući način, dobrosusedskim odnosima – rekao je Vučić.

Iz Crne Gore, koja je takođe označena kao agresor, za sada nema zvaničnih reakcija.

Inače, novi zakon skupo će da košta građane Hrvatske, procenjuje se da će se zbog njega od 2018. do 2025. godine izdvajanja za branitelje povećati za oko 490.000.000 evra.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Hrvatska će tražiti 40 milijardi evra ratne odštete od Srbije?"

  1. Bilo bi interesantno vidjeti, kojom metodologijom se došlo da cifre od 40 milijardi kuna potraživanja ratne štete. Pitanje je da li je tu uzeto u obzir ukupna imovina koja je ostala nakon srpskog egzodusa, (deseci tisuća kuća, stanova, vikendica, poslovnih objekata, zemljišta,stoke, pokretne imovine…..), koje je Hrvatska jednostavno prisvojila, naročito nakon apsolutne zastare protekom 20 godin od napuštanja imovine. Ne može se reći da ta imovina ne vrijedi ništa. Osim toga ostalo je i mnogo bankovnih računa, neisplaćenih dugova, i tko zna još kakve sve nerješene novčane transakcije.
    Značajnu korist Hrvatska je priskrbila prestankom plaćanja zdravstvenog osiguranja za 200.000 izbjeglih, neisplaćenih mirovina….itd, a također je profitirala na desecima tisuća upražnjenih radnih mjesta.
    Stoga bi bilo vrijedno vidjeti studiju po kojoj se došlo do 40 milijardi eura, a jo bi bilo vrijednije vidjeti akt kapitulacije agresora na temelju kojega bi se mogla zatražiti ratna reparacija.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.