Hrvatska: Dramatično opalo interesovanje građana za proslavu “Oluje”?

Hrvatska

Proslava “Oluje” – foto: Beta/Hina

Protokolarni deo obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, najvećeg egzodusa Srba od Drugog svetskog rata, završen je u Kninu, a zvanične policijske procene ukazuju da je dramatično opalo interesovanje građana za taj događaj.

Prema procenama kninske policije 23. godišnjici od akcije “Oluja”, koju Hrvatska obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i kao Dan hrvatskih branitelja, prisustvovalo je 7.000 ljudi.

“Sve je bilo mirno i dostojanstveno. Policija nije imala nikakvih intervencija”, rečeno je u PU Šibensko-kninskoj.

Ove godine broj prisutnih je manji za 1.000 u odnosu na prošlu godinu, što je višestruko manje u odnosu na ranije godine kada ih je bilo i po 100.000, kao na primer 2015. godine.

Hrvatski mediji primećuju da je centralno obeležavanje 23. godišnjice Oluje ove godine u Kninu počelo znatno ranije kako bi se, kako se navodi, dolaskom manjeg broja ljudi, izbeglo zviždanje zvaničnicima.

Premijer Andrej Plenković je to odbacio uz tvrdnju da je ceremonija počela ranije zbog vrućine.

Plenković je, naime, govor održao oko 8 sati i 30 minuta, pa ako je teorija o ranom terminu i zviždanju bila tačna, upalila je.

Zviždalo mu se, kažu, tek nekoliko sekundi, a posle toga su na pozornicu izašli predsednica Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Strah hrvatskih zvaničnika da bi mogli biti izviždani nije neosnovan, jer se upravo to dogodilo 2014. i 2015. godine, dve godine zaredom, tadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću i, doduše, nešto manje predsedniku Ivi Josipoviću.

Milanovićev govor je, na primer, te godine propraćen skandiranjem: “Vukovar, Vukovar” i “Skidajte ga, skidajte ga“.

Tokom pokušaja Milanovića da se obrati prisutnima, glasno su pevane domoljubne pesme.

“Dame i gospodo, uvaženi gosti, pozdrav svima, a naročito onima koji drugu godinu zaredom deru svoje grlo, nama neka dođu da zvižde na Markovom trgu, jer to je mesto gde se zviždi, a ovo je mesto gde se poštuje, poštuju svi oni koji su pali za Hrvatsku”, poručio je tada izrevoltirani Milanović.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegram.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvatska: Dramatično opalo interesovanje građana za proslavu “Oluje”?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.