Hrvatska i Albanija dogovorili saradnju: Sprečićemo otvaranje nove migrantske rute preko Jadranskog mora!

Ilustracija

Ministri Josip Buljević i Mimi Kodeli razgovarali su o saradnji dve vojske na sprečavanju otvaranja nove migrantske rute preko grčko-albanske granice i Jadranskog mora.

Hrvatska i Albanija će sprečiti otvaranje nove migrantske rute preko Jadranskog mora, saglasili su se danas u Zagrebu ministri obrane dveju zemalja, koje bi se mogle naći na udaru migranata nakon zatvaranja balkanske rute.

Ministri Josip Buljević i Mimi Kodeli razgovarali su o saradnji dve vojske na sprečavanju otvaranja nove migrantske rute preko grčko-albanske granice i dalje preko Jadranskog mora, prenosi HINA.

“Dogovorena je stalna razmena informacija o kretanjima migranata, stalni kontakt dve vojske i eventualne zajedničke intervencije i odgovori na svako pitanje”, rekao je Buljević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kodeli.

Hrvatski ministar je podsetio je da je za kontrolu hrvatskih granica zadužena policija, a da joj oružane snage, prema nedavno izmenjenom zakonu, mogu samo pomagati.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

“U prevenciji migrantskog talasa možemo puno toga da uradimo. Razgovarali smo o tome kako sprečiti situaciju koja bi za nas bila vrlo nepovoljna – da migranti krenu južno u Hrvatsku. Mislim da se to neće dogoditi, jer ćemo učiniti sve da to sprečimo”, istakao je Buljević.

I albanska ministarka je rekla da vojska samo pomaže policiji koja je zadužena za migrante i sigurnost Albanije.

“U svakom slučaju bićemo deo evropskog rešenja tog problema koje nije mali, ali zajedničkom saradnjom možemo uspeti”, rekla je Kodeli.

Albanske vlasti su nedavno pojačale kontrole na granici s Grčkom kako bi sprečile nekontrolisani priliv migranata, nakon zatvaranja “balkanske rute” koja je prolazila preko Makedonije, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

EU je Albaniji obećala pomoć ukoliko bude na meti migrantskog talasa.

(Tanjug, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvatska i Albanija dogovorili saradnju: Sprečićemo otvaranje nove migrantske rute preko Jadranskog mora!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.