Hrvatska nedaleko od Pelješkog, gradi još jedan grandiozan most

Hrvatska

Pelješac – foto: pixabay.com

Hrvatska završava poslednju deonicu auto-puta koji će da poveže Dubrovnik sa ostatkom Evrope.

Reč je o deonicama koje povezuju južnu Dalmacijom, od petlje Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Dubrovnika. A novi auto-put imao bi jednu atrakciju, most preko Nerevtve, dug 1,5 km.

Kako piše Jutarnji list, reč je o projektu gradnje auto-puta do budućeg mosta Pelješac i gradnji saobraćajnice do Dubrovnika.

Prema predlogu Hrtvatskih autocesta, trasa puta prema Pelješkom mostu počela bi kod čvora Metković, a završila kod čvora Duboka ispred mosta Dužina trase je 18,4 kilometra, a proteže se po veoma zahtevnim terenu. Potrebno je sagraditi čak deset raznih objekata ukupne dužine 9.530 metara, što je više od 50 odsto trase. Reč je o pet tunela, od kojih su najduži tunel Ježevac od 3.290 metara i tunel Rujnica u dužini od 1.000 metara.

Drugi izuzetno zahtevni objekt je novi most preko Neretve. Njegova predviđena dužina je čak 1.540 metara. S obzirom na muljevito tlo oko reke, reč je o izuzetno teškom građevinskom zahvatu. U HAC-u kažu da je trasa podložna promenama, a s obzirom na okolinu.

Kako navode može se pomeriti samo stotinak metara levo ili desno.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvatska nedaleko od Pelješkog, gradi još jedan grandiozan most"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.