Hrvatska traži da dobije 10 milijardi evra imovine bivše JNA

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Od raspada Jugoslavije prošlo je 27 godina, ali imovina bivše države još nije raspodeljena među naslednicama, usprkos potpisanom sporazumu o sukcesiji.

Najdalje se otišlo u podeli diplomatsko-konzularne imovine, odnosno nekretnina u kojima su bile smeštene ambasade bivše države, dok je po svim drugim stavkama nasledstva – od zlata i finansija, preko arhivske građe, do privatnog i zajedničkog vlasništva – podela jedva makla s mesta.

Međutim, zvanična Srbija je ovih je dana, kako javlja Aldžazira, uputila poziv predstavnicima svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije da se u septembru okupe na sastanku Mešovite komisije za sukcesiju pokretne i nepokretne imovine bivše SFRJ iz Aneksa A, prenosi Slobodna Dalmacija.

Potvrdi li se ta vest istinitom, navodi taj hrvatski list, biće to prvi put da se predstavnici novonastalih država sastaju tim povodom, a sve je naročito zanimljivo u kontekstu činjenice da više od 80 odsto pokretne i nepokretne imovine bivše države iz Aneksa A čini imovina bivše JNA.

Hrvatska strana još nije primila zvanični poziv iz Beograda, no obaveštavanje država sukcesora preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodno je upravo u toku.

Kako navode, Srbija je iz više aspekata logičan domaćin tog sastanka: i zbog najviše prisvojene imovine bivše savezne vojske, a i zbog činjenice da se arhivi s njenim popisima nalaze u Beogradu, na osnovu kojih treba obaviti procenu aktuelne vrednosti. Sagovornik iz MORH-a, doduše, tvrdi da je hrvatska strana odavno napravila samostalne procene krupnih deobnih stavki te imovine, i to na osnovu potanke rekonstrukcije celokupnog sistema bivše JNA, njenih rodova, nekretnina, pokretne imovine, oružja, oruđa i tehnike.

Bilans ukupne njene vrednosti kreće se oko 70 milijardi dolara, od čega Hrvatska za sebe potražuje više od 10 milijardi. Dve milijarde dolara Hrvatskoj duguje Crna Gora, a oko osam milijardi Srbija, navodi izvor lista.

(Skandalozno.rs, Izvor: slobodnadalmacija.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvatska traži da dobije 10 milijardi evra imovine bivše JNA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.