Hrvatska u velikom problemu: Po procenama, zemlju napustilo između 100.000 i 300.000 ljudi

Karta

Hrvatska – foto: pixabay.com

Iz Hrvatske se tokom prve tri godine članstva u EU, prema zvaničnim statističkim podacima, iselilo 102.000 ljudi.

Međutim, kako navodi Al Džazira Balkans, procenjuje se da je taj broj i dvostruko veći. Zvanični statistički podaci pokazuju da se 102.000 ljudi iselilo od kako se Hrvatska pridružila EU 2013. godine i od kako joj je podignuta rampa za ulazak na evropska tržižta rada, pa sve do 2016. godine. Ipak, ukazuje Al Džazira Balkans, mnogi odlaze “na crno“, ne ođavljujući se.

“Navodno se u te tri godine iselilo čak 230.000 ljudi. Iako se podaci od izvora do izvora razlikuju, tome treba dodati i nezvanične brojke, u koje su uračunati i iseljeni u poslednje dve godine, a tada se dolazi do brojke od preko 300.000“, navodi Al Džazira Balkans.

Ukazuje i da su demografi zabrinuti zbog toga što većinom odlaze čitave mlade porodice. Navodi i da je nedavno istraživanje zagrebačkog Instituta za javne finansije pokazalo da se prosečna starost iseljenika smanjila nakon 2013. godine, sa 41,5 na 33,6 godina.

Al Džazira Balkans ocenjuje da se razmere iseljavanja verovatno najbolje vide u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, pre svega u Slavoniji, koja je od svih hrvatskih regija zasad najviše pretrpela posledice “odliva mozgova” i radne snage.

Al Džazira navodi da bi period intenzivnog iseljavanja mogao da potraje do 2020. godine, kada ističe rok do kojeg je Austrija, kao poslednja preostala članica EU, odlučila da ograniči pristup svome tržištu rada građanima Hrvatske.

“A prema nekim projekcijama, Hrvatska bi do 2050. godine mogla da ostane bez 800.000 stanovnika, dok će joj istovremeno trebati čak milion novih radnika”, zaključuje Al Džazira Balkans.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvatska u velikom problemu: Po procenama, zemlju napustilo između 100.000 i 300.000 ljudi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.