Hrvatski mediji: Dodik održao bukvicu Komšiću

Intervju

Milorad Dodik – foto: Tanjug

Aktuelni predsednik Republike Srpske i izabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je Željku Komšiću, budućem kolegi tročlanog kolektivnog šefa države, da se malo preigrao jer još nije stupio na dužnost a već je, kaže, uspeo da BiH zavadi sa Hrvatskom i Srbijom.

Hrvatski portal „Danas“ je to protumačio da je Dodik već stao u odbranu Hrvatske tako što je očitao bukvicu Komšiću.

„Iako još nije stupio na funkciju člana Predsedništva, već je uspeo da nas zavadi sa Hrvatskom i Srbijom, a pored njih pokušava da deli lekcije i meni, odnosno Republici Srpskoj“, rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

Komšić je, naime, u samo nekoliko dana nakon opštih izbora, koji su u BiH održani 7. oktobra, uspeo da uzburka duhove svojim izjavama.

Najpre najavom da će BiH tužiti Hrvatsku zbog gradnje Pelješkog mosta, a potom i tvrdnjom da je za njega Kosovo nezavisna država koju bi BiH trebalo da prizna.

Komentarišući te izjave, Dodik je rekao, navodi „Danas.hr“, da se Komšić „malo preigrao i uživeo u ulogu političkog mesije koji susednim državama deli lekcije kako treba da se ponašaju“.

Za Komšića je Dodik rekao da je personifikacija „političkog avanturizma koja neće doprineti saradnji, a BiH će gurnuti u još veći ponor“.

„Avanturizam je kad Komšić, nakon čestitke i poziva na saradnju, koju je dobio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odgovori da je Kosovo za njega nezavisna država. Ako pretnje, uvrede i arogancija koje sada Komšić prosipa po regionu, budu stil njegove politike i u Predsedništvu BiH, bojim se da to neće voditi nikud i biće vrlo teško obezbediti komunikaciju s okruženjem“, kazao je Dodik.

Inače, izborom Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH još se ne miri ni zvanični Zagreb, ni Hrvati u BiH, a u tri hercegovačke opštine, poručili su mu gradonačelnici, nije dobrodošao.

On je na izborima osvojio više glasova, pretežno bošnjačkih, od lidera HDZ-a BiH, Dragana Čovića, sa kojim Dodik ima veoma dobru saradnju.

Nakon izbora hrvatski mediji su predvideli da će izbor Komšića u Predsedništvo BiH uticati na približavanje Hrvatske Dodiku, što se u regionu tumači kao još jedan paradoks opštih izbora u BiH.

Jedan od paradoksa je i to da je, na primer, izborne rezultate u izbornoj noći, za Komšića i njegovu Demokratsku frontu, saopštavala stranka SDA BiH, Bakira Izetbegovića, ali i da je izborni inženjering bio takav da je Komšić osvojio gotovo 13.000 više glasova od bošnjačkog kandidata Šefika Džaferovića.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvatski mediji: Dodik održao bukvicu Komšiću"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.