Hrvatski mediji: Putin poslao Srbima S-400, može srušiti avion iznad Zagreba – VIDEO

Ilustracija

S-400, foto: Printscreen/YouTube

Dolazak protivavionskih raketnih sistema S-400 i „Pancir S“ u Srbiju nije prošlo nezapaženo u hrvatskim medijima.

Naprotiv, tamošnji mediji pomno su ispratili taj događaj. Tako, na primer, Express piše da je “moćni S-400 veliki san Srbije“, ali da je “pitanje koliko novca je na raspolaganju“.

Ipak, u tekstu po naslovom “Putin im poslao S-400: Može srušiti avion iznad Zagreba” navodi se da “nema dileme da bi se s Moskvom moglo razgovarati o kupovini sistema S-400.

Srbija u tom slučaju ne bi bila prva zemlja koja bi ovaj sistem uvela u svoje oružane snage, dok bi Rusija osim novca dobila još čvršće uporište na Balkanu, ali i poslala prilično jasnu političku poruku”.

Ekspres upozorava da je “praksa da sistem kratkog dometa poput Pancira S služi i za zaštitu sistema dugog dometa” i da je “možda ovo samo prvi korak u dugoročnim planovima jačanja srpskih artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazdušna delovanja“.

Slična priča pojavila se i pre dve godine, piše Ekspres, kada je Dmitrij Šugajev, šef ruske Federalne službe za vojnotehničku saradnju, kazao: “Srpski partneri trenutno pokazuju interes za isporuku bataljona S-300. To je nešto o čemu trenutno razgovaramo“.

Inače, raketni sistem S-300 je odbrambeni sistem raketa zemlja-vazduh koji može pogađati balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće projektile kao i taktičke i strateške vojne letelice. Iako je ovo naoružanje pomalo već zastarelo, njegova cena nije mala za srpske prilike. Iran je platio čak 160 miliona dolara za S-300PMU-1 koji uključuje samo jednu bateriju – šest lansera, 48 raketa, komandna, radarska i pomoćna vozila. Po mišljenju vojnog komentatora Miroslava Lazanskog Srbiji su potrebna dva odeljenja s ukupno 12 lansera. “To znači da bi nas kupovina S-300 koštala čak milijardu i po dolara, a to nije realna priča. Takođe, treba imati na umu da je to pomalo zastareli raketni sistem“, rekao je skeptični Lazanski.

Pitanje spremnosti Srbije da plati ovakvo naoružanje postavio je već pre dve godine i vicepremijer Rogozin koji je rekao da su u srpskom fokusu znatno jeftiniji i skromniji sistemi. “Srbiju puno više zanima stvaranje mreže protivvazdušne odbrane za potrebe borbe iz blizine i za tu svrhu mi imamo ‘torove’ i ‘bukove’, naoružanje za borbu iz blizine i na srednju udaljenost. Što se tiče S-300 i S-400, oni su za borbu na veliku udaljenost. Tako da će zavisiti od proračuna koliko je srpska vlada spremna da potroši”, kazao je Rogozin.

S-300, zavisno od raketa kojima je opremljen, može imati teoretski domet od čak 300 kilometara. S-400, kako mu i ime govori, ima maksimalni domet od nekih 400 kilometara. Pancir, već korišćen u Siriji, pokazao se kao adekvatan u rušenju dronova, piše hrvatski Ekspres.

(Skandalozno.rs, Izvor: novosti.rs/express.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvatski mediji: Putin poslao Srbima S-400, može srušiti avion iznad Zagreba – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.