IMA LI AJKULA U OMILJENIM LETOVALIŠTIMA SRBA? U jednom od njih morski pas je ubio ženu! (VIDEO)

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Istražili smo koliko su česte bile pojave i napadi ajkula u omiljenim letovalištima naših turista

Leto se bliži, dobro smo se naradili proteklih meseci i jedan lep godišnji odmor nam je krajnje neophodan. Misli o putovanjima počinju da nas opsedaju, dok nas miris mora i slike bajkovitih plaža prate u stopu. Gde otići, postaje glavno pitanje koje treba rešiti. Ovog puta se nećemo baviti cenom aranžmana i atraktivnostima mesta koje bismo posetili.

Razmotrićemo potencijalni problem na koji se uglavnom ne setimo da obratimo pažnju, a može biti koban. Reč je o ajkulama.

[adsenseyu5]

Mi Balkanci nekako pojam ajkula vezujemo za američki kontinent. Tamo ih ima, to je daleko, i nema razloga za brigu. Međutim, naišli smo na podatke koji govore da su se ajkule znale pojaviti i na letovalištima koja važe za omiljena među Srbima. To nas je podstaklo da se posvetimo detaljnom istraživanju i stavimo crno na belo gde su u našoj blizini ajkule napadale, a gde ne.

Država oko koje se proteklih godina podigla velika uzbuna kad su napadi ajkula u pitanju, jeste Egipat. Tako je 2010. u Šarm el Šeiku ajkula napala i usmrtila Nemicu koja je sa maskom i perajima ronila u Crvenom moru. Napad ajkule bio je stravičan – nesrećnoj devojci je otkinula ruku i obe noge, usmrtivši je na mestu. 

Ono što još više zastrašuje jeste činjenica da je napadu na Nemicu tokom te nedelje prethodilo još nekoliko sličnih napada, u kojima je povrđeno četvoro ljudi. Tada su se Egipćani dali u hajku, navodno uspevši da pohvataju ove nemani, zbog čega su egipatske vlasti ponovo dozvolile plivanje u ovim vodama. Međutim, neki stručnjaci tvrde da uhvaćene ajkule nisu odgovorne za napade, i da je krivac ostao na slobodi.

Takođe, prošle godine se dogodio još jedan napad ajkule u Egiptu. Ovog puta reč je o popularnoj turističkoj oblasti Ain Sokna, koje se nalazi 120 km istočno od Kaira. Ajkula je napala jednog Egipćanina, a stručnjaci kao razlog navode to što je dečko plivao u blizini mamca koji su postavili ribari. Takođe, zvaničnici Ministarstva životne sredine saopštili su da je razlog što su se ajkule približile obali kombinacija ribolova i kupanja na istom mestu. Zbog svega ovoga Egipat je uveo zabranu plivanja i ribolova koja je trajala 15 dana.

[adsenseyu1]

Ipak, stručnjaci navode da su napadi ajkula u Egiptu retki, ali u odnosu na ostale nama bliže krajeve, zbog smrtnih ishoda u nekoliko proteklih godina Egipat je najlošije kotiran.

Odlična vest, koja će obradovati mnoge, je to da ih u Grčkoj nema! Odnosno, nisu zabeleženi napadi na kupače. Tako da, gde god da odete u Grčku, možete biti mirni, barem što se ajkula tiče. Međutim, podatak koji je malo izazvao zabrinutost, jeste to da su turski ribolovci u januaru prošle godine u Ajvadžiku, na obali Egejskog mora, nedaleko od ostrva Tasos, uhvatili dve ajkule, od kojih je jedna težila čak 700 kilograma.

Hrvatska se isto smatra bezbednom, ali ajkule se relativno često viđaju na Jadranu. Takođe postoji kontroverzni video koji prikazuje ajkulu u Hrvatskoj, ali se ispostavilo da je reč o ribi koja je za ljude bezopasna, budući da se hrani plangtonima.

Kad smo kod Hrvatske, 2003. godine ribari su u Jadranskom moru koje pripada ovoj zemlji, u blizini ostrva Jabuka, uhvatili veliku belu ajkulu. Takođe, svedoci su prijavljivali da su videli ajkulu u blizini Pule i Kraljevice.

Podaci govore da su slučajevi pojavljivanja Velikih belih ajkula u Jadranskom moru u poslednjih 100 godina bili zaista retki. Može se dogoditi da neka zaluta prateći brod i tako dođe do luke, jer statistički podaci govore da su se gotovo svi napadi ajkula u Jadranskom moru dogodili u blizini velikih luka.

Jedini slučaj napada u poslednje vreme dogodio se u Trstu, kada je 2008. godine velika bela ajkula napala Slovenca Damjana Peseka i tom prilikom mu odgrizla potkolenicu. On je ostao doživotni invalid, ali je barem spasio živu glavu.

Kada govorimo o Crnoj Gori, u poslednje vreme nisu zabeleženi napadi. Bilo je pojavljivanja ajkula, a takav je slučaj iz Herceg Novog, gde je mladunče psa modrulja doplivalo u plićak, odakle su ga turisti izvadili na obalu kako bi ga slikali i snimili, a potom vratili u more.

Takođe, prošle godine je upecan manji primerak mako ajkule na 32 kilometra udaljenosti od Budve.

[adsenseyu1]

Reč je o ajkuli koja je dugačka 1,5 metar i teška 31 kilogram.

Sve u svemu, more je otvoreno prostranstvo u kome zaista borave ajkule. One su krupne ribe koje vole dubinu, zbog čega retko dolaze blizu obala. Savet je svakako da ne izazivate sudbinu i ne udaljavate se previše od obale, gde god da ste se zaputili na letovanje.

Biljana Acković

(Skandalozno.rs, Izvor: Espreso.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "IMA LI AJKULA U OMILJENIM LETOVALIŠTIMA SRBA? U jednom od njih morski pas je ubio ženu! (VIDEO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.