Ima PISTU za poletanje: Brod američke mornarice uplovio u Crnu Goru – VIDEO

Mornarica

Brod u luci Bar – foto: Youtube/Printscreen

Brod Mornarice Sjedinjenih Američkih Država Karson siti (USNS Carson City) stigao je u prvu zvaničnu posetu Baru.

Kako je saopšteno iz ambasade SAD u Podgorici, USNS Karson siti je vodeći ekspedicioni brzi transportni brod i trenutno je angažovan u okviru vojne komande za transport trupa i opreme.

“Ovo je prvi put da smo se odlučili da uplovimo u luku u Crnoj Gori, tako da sam siguran da će poseta biti nezaboravna za posadu”, rekao je kapetan Džonatan S. Kefer.

foto: Ambasada SAD u Crnoj Gori

“Poseta Baru i Crnoj Gori će omogućiti unapređenje odnosa i širenje mogućnosti za pretovar tereta, ali će nam i pomoći da uvrstimo Bar na listu luka koje nam mogu koristiti za sklonište u slučajevima loših vremenskih uslova u regionu. Ova vrsta broda je nova u regionu, a tokom jesenjih i zimskih meseci može se pojaviti potreba da bude preusmeren usled jakih vetrova i nemirnog mora. Ovakav benefit može biti ostvaren samo uspostavljanjem bliske saradnje sa našim saveznicima tokom poseta lukama. Ovo je odlična prilika za nas da gradimo dugoročne veze, kao i da posetimo lepu zemlju sa bogatom kulturom i istorijom”, rekao je.

foto: Ambasada SAD u Crnoj Gori

Tokom posete, kapetan Kefer će na brodu primiti predsednika Opštine Bar Zorana Srzentića i predstavnike Mornarice Crne Gore. Posada broda će se sresti i sa kolegama iz crnogorske i grčke mornarice.

USNS Karson siti je svestrano, neborbeno plovilo dizajnirano za operacije u plitkim lukama i plovnim putevima. Brod podržava veliki broj različitih misija, uključujući i pružanje humanitarne pomoći i pomoć u prirodnim katastrofama, logističku podršku, kao i pomoć u vanrednim operacijama.

Kako je saopšteno, brod pruža podršku prilikom transporta trupa, vojnih vozila i opreme. Brod može da primi 600 tona i plovi 1.200 nautičkih milja prosečnom brzinom od 35 čvorova.

Na brodu se nalazi i pista za poletanje koja može da podrži operacije pokretanja i oporavka vazduhoplova u dnevnim i noćnim uslovima.

(Skandalozno.rs, Izvor: vijesti.me)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ima PISTU za poletanje: Brod američke mornarice uplovio u Crnu Goru – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.