ISPOVEST srpskog radnika: Radim NAJGORI posao na svetu za 18.000 DINARA!

Advertisement

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Benzin spada u prvu grupu kancerogenih supstanci i drugu kategoriju mutagena. Njegovi otrovi najviše utiču na reproduktivne organe, i dokazano je da može izazvati rak kod izloženih ljudi.

Samim tim, ljudi koji toče gorivo na benzinskim pumpama, trebalo bi da imaju beneficirani radni staž. Pored opasnosti od ugrožavanja zdravlja, pumpe su česte mete lopova, pa je moguće da radnici prilikom krađe zarade povredu, i, u najgorem slučaju – izgube život.

[adsenseyu5]

Umesto beneficiranog radnog staža, radnici sa pumpi u Srbiji se bore da prežive, jer su plate dovoljne samo za to.

Redakciji Telegrafa javio se čovek koji je u poslednjih osam godina radio na nekoliko pumpi i kaže da je to najgori posao na svetu koji nikome ne bi preporučio.

– Situacija na benzinskim pumpama je užasna. Radim 12 sati dnevno, ceo dan sam na nogama jer mi je zabranjeno da sednem. Za vrlo sitnu platu, odgovoran sam za nenormalne količine novca i robe. Noćni rad i rad za praznike se, naravno, ne plaća, a svaki dan me kontroliše bezbroj kontrolora, menadžera i šefova – počinje svoju priču ovaj mladić.

Moja plata je, zvanično, 25.000 dinara. Ali, za ovih osam godina koliko radim na pumpama, nikad nisam dobio pun iznos.

[adsenseyu1]

– U toku meseca mi samo odbijaju. Deset odsto ovde, 20 odsto tamo, i plata se samo smanjuje. I za trunku prašine koju nađu na pumpi radnicima odbiju deset odsto. Mesečno imam 300 radnih sati, a plate mi samo za 168. Ako mušterija pobegne i ne plati račun, meni to odbiju od plate. Takođe, odbijaju mi i ako robi istekne rok trajanja, i za manjak na popisu.

Kada oduzme sve te kazne, plata mu nikada ne pređe 18000 dinara.

– Da ne pominjem da slobodan dan skoro nikad nemam jer me šefovi stalno zovu da dođem na posao kad sam slobodan jer kažu da tad imam najviše energije i vremena za sređivanje magacina i brojanje robe.

Upravo rad u skladištu sa gorivom donosi nekoliko rizika, među kojima su požar i eksplozija, kao i uticaj na zdravlje radnika pri rukovanju istim. Postoji, takođe, i realan rizik od saobraćajne nesreće, pri čemu vozila mogu udariti osoblje na benzinskoj pumpi.

[adsenseyu1]

Materijali sa kojima radnici na pumpi svakodnevno barataju mogu sadržati agresivne supstance koje mogu izazvati iritacije očiju, opekotine kože ili iritacije kože.

Sav ovaj rizik za 18.000 dinara i rad bez slobodnog dana. Da li se isplati?

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs / J. Stakić)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ISPOVEST srpskog radnika: Radim NAJGORI posao na svetu za 18.000 DINARA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.