Ivica Dačić: Dok nismo uhapsili Karadžića i Mladića, niko nije pominjao Kosovo

Niko nije pominjao Kosovo

Napredak u evropskim integracijama je političko pitanje i, da Srbija nije potpisala Briselski sporazum, pregovori još uvek ne bi bili otvoreni, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić.

„Mi svi treba da budemo načisto da je napredak u evropskim integracijama političko pitanje… U EU očekuju da naš region bude region stabilnosti i da mi rešimo neke naše probleme, i, naravno, možda bi neko voleo da rešimo i pitanje statusa (Kosova) na način kako su ga oni definisali“, rekao je Dačić na forumu Srbija Nemačka.

On je naglasio i da je sinoć ponovljeno da je dijalog u Briselu započeo „kao statusno neutralan i da, što se nas tiče, može tako i da se završi“, i ponovio da je napredak u dijalogu sa Prištinom parametar za evropske integracije, te da su zbog toga odluke koje se donose u Briselu veoma teške.

„Sa Ketrin Ešton imali smo 30 i nešto sastanaka za godinu i po dana, siguran sam i da će Mogerini provesti toliko vremena, jer ima mnogo tema o kojima treba razgovarati“, napomenuo je Dačić.

[adsenseyu4]

Govoreći o evropskim perspektivama, Dačić je rekao da „kao što se od nas očekuje napredak u briselskom dijalogu, i mi čekujemo da nam neko pristupi iskreno, da nemamo pokretne mete i ciljeve, i da nemamo svaki put kada ispunimo neki cilj, neki novi cilj“.

U tom kontekstu rekao je da Kosovo niko nije ni spominjao u evropskim integracijama sve dok nisu uhapšeni Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

„Kada je to završeno, prešlo se na Kosovo“, rekao je Dačić.

Zato treba reći da teme o kojima se tamo razgovara ne mogu da budu rešene tako lako, kao što je na primer pitanje imovine, ili Zajednice srpskih opština, koje su za Srbiju ključno pitanje, zaključio je on.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ivica Dačić: Dok nismo uhapsili Karadžića i Mladića, niko nije pominjao Kosovo"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.