Iznenadio sve prisutne: Mitropolit Amfilohije služio opelo u Kući cveća

Opelo u Kući cveća

Porodice nekadašnjeg predsedničkog bračnog para Broz, Tita i Jovanke, ljuta je na mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zato što ih je, kako kažu, “obmanuo zbog sopstvene promocije”.

– Vladika Amfilohije je, pre dve nedelje, pozvao Jovankinu sestru Nadu i pitao da li bi neko od porodice pošao sa njim u Kuću cveća, da se pokloni njenim senima – priča ogorčeno Titov unuk Joška Broz.

– Pošli su Nada i Goran, sin Jovankine treće sestre, Zore, koja je bolesna.

Kad su se približili Titovom i Jovankinom grobu, Nada Budisavljević i Goran Aleksić ostali su zatečeni: vladika Amfilohije odjednom je počeo da služi opelo! Tu se stvorio i neki fotograf, pa su krenuli da sevaju blicevi, prenose Večernje novosti.

– Bilo je to mimo bilo kakvog dogovora. Mitropolit je znao, da je unapred rekao šta mu je namera, niko od Jovankine familije ne bi pristao. Jer, on je već pitao da drži opelo na njenoj sahrani, pa su sestre odbile.

Mitropolit Amfilohije Radović izjavio je, zaista, posle Jovankine smrti, u oktobru 2013, da ona zaslužuje opelo. Rekao je još da je bio u kontaktu sa njom godinu ili dve pre toga, i da je hteo da je poseti kad je dovezena u Urgentni centar KCS.

[adsenseyu1]

Do toga, ipak, nije došlo jer su mu lekari objasnili da njeno zdravstveno stanje to ne dozvoljava.

Tada je izjavio i da je Jovanka bila verujuća, i da se iz knjige o njoj vidi da je njena porodica dala 70 sveštenika i mnogo oficira.

Joška Broz ovo oštro demantuje:

– I Tito i Jovanka bili su komunisti do poslednjeg dana i izjašavali su se kao Jugosloveni. Nisu bili vernici i nikada ne bi pristali da im popovi drže službu nad odrom.

Joški nisu jasne namere mitropolita crnogorsko-primorskog, a ne bi ga, kako kaže, čudilo da je to još jedan atak države na Brozove, kao što je ostavinska rasprava posle smrti nekadašnjeg doživotnog predsednika Jugoslavije. Maratonska podela imovine ušla je, s januarom, u 33. godinu, bez ikakve nade da će se uskoro nazreti pomak.

– Oni čekaju da svi mi pomremo, prvo da ništa ne bismo dobili, a drugo da se sakrije ko je sve i šta pokrao sa spiska stvari koje su ostale iza dede i Jovanke. Ili možda čekaju da pomru ti koji su krali.

Trebalo je odavno da podele ono za šta se nesporno zna gde je, pa onda nek tragaju za ostalim – kaže Joška.

(Večernje novosti)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Iznenadio sve prisutne: Mitropolit Amfilohije služio opelo u Kući cveća"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.