Jadranski ribari u panici: To je monstrum, ČUDOVIŠTE koje ne možete zaustaviti! – VIDEO

Komarča

foto-ilustracija: pixabay

Nema slične ribe kao što je orada (komarča), kojoj toliko tepaju zbog ukusnog mesa, a istovremeno joj zameraju sve po spisku.

Školjkari i ribari širom Jadrana kažu da se poslednjih nekoliko godina namnožila kao pacov.

Sa oštrim zubima, koji mogu da slome i najtvrđe dagnje i kamenčiće, pre sedam ili osam godina na velike muke je stavila uzgajivače iz Stona. Istu sudbinu su pre nekih šest godina doživele i njihove kolege iz Istre.

[adsenseyu5]

– To je monstrum od ribe, čudovište koje ne možete zaustaviti. Odahnemo tek u desetom mesecu, kada kreće da odlazi na mrest u dubine mora. Tek tada možemo da saniramo štetu. Proširila se i nakotila, a veći deo potiče od riba iz uzgajališta. Ne možeš ni jajašca da zaustaviš kada krenu da se razmnožavaju. Pun ih je Jadran. Ne znamo više šta ćemo sa njima – kaže jedan uzgajivač.

80 tona u dve noći

Ali ribarima dobro i koristi to što je sada ima mnogo. Samo ove nedelje kraj Plomina u dve noći neki su istarski ribari uhvatili osam vagona ribe, odnosno 80 tona komarče. I da bi je prodali pod pritiskom nakupaca spuštali su joj cenu. Preko noći su zaradili dobar novac, ali i obogatili nakupce još više, jer se ta riba u ribarnicama nudila po enormnim cenama.

[adsenseyu1]

Međutim sa ovim postupkom se ne slažu svi. Danijel Kolec, ribar i školjkar iz Umaga, jako se naljutio zbog ovog ogromnog ulova, toliko da je stao u odbranu komarče.

Komarča (orada) koje ima puno u području severa Italije, u venecijanskim lagunama, počeo je da su ogromnim jatima kreće prema dole. Jedno od tih jata je platilo glavom kraj Plomina.

– To nije bio ribolov, nego tragedija. Nisu vodili računa ni o veličini ribe, pa su glavom platili i mali primerci. I na sve to su joj tragično spustili cenu – istakao je Kolec.

Kolec nije krio kako komarča u tom delu hrvatskog primorja uzrokuje štetu uzgajivačima dagnji. Na ruku joj ide i to što joj globalno zagrevanje odgovara, pa se obilno razmnožava. I tu kao i na jugu, pravi veliku štetu.

– Ima je u velikim količinama, pravi veliku štetu, ali opet se bunimo kada se dogodi nešto kao kod Plomina. Mnogi će reći da se mi bunimo, jer nam je krivo što mi nismo tu ribu ulovili. Bunimo se jer ovo nije u radu, i izaziva se veliko nezadovoljstvo. Ljudi moji, imaćemo gladne ribare i rat ako se ovako nešto nastavi – dodao je Kolec.

[adsenseyu1]

Da je reč o velikom problemu potvrđuje i dr. Alen Soldo, prorektor na Splitskom Univerzitetu. Čuo je šta se dogodilo kod Istre i potvrđuje da je to verovatno ciljani i namerni lov ribara. Potvrđuje da su ovoj situaciji najveći dobitnici upravo nakupci, koji zbog neuređenog tržišta sa ribom, određuju pravila.

Pogledajte snimke iz drugih delova sveta:

[adsenseyu1]

(Skandalozno.rs, Izvor: slobodnadalmacija.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Jadranski ribari u panici: To je monstrum, ČUDOVIŠTE koje ne možete zaustaviti! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.