Još jedna Crna Gora živi van svojih granica

Crna Gora

Sveti Stefan – foto: pixabay.com

Direktor crnogorske vladine Uprave za dijasporu Predrag Mitrović izjavio je da, prema raspoloživim, ali nepotpunim podacima, oko 500.000 ljudi poreklom iz Crne Gore živi van granica te zemlje.

Mitrović je za podgoričku “Pobjedu” izjavio da to odgovara grubim procenama da najmanje “još jedna Crna Gora živi van granica matične države”, prenosi RTCG.

OD SRBIJE DO AUSTRALIJE

Navodi se da je Mitrović kazao da iseljenici iz Crne Gore žive u raznim krajevima sveta, od susednih zemalja, Evrope, preko Južne i Severne Amerike, sve do Južne Afrike i Australije.

– Zemlje sa najvećom koncentracijom iseljenika poreklom iz Crne Gore su SAD (Njujork, Čikago, Detroit, San Francisko), Argentina (Provincija Chako), Srbija (Vojvodina) i Turska (Istanbul, Sefakoj, Bursa, Izmir, Adana).

Značajan broj naših iseljenika nastanjen je u Nemačkoj, Luksemburgu, Švajcarskoj i drugim zapadnoevropskim zemljama – rekao je Mitrović.

On je naglasio da za većinu ovih zemalja, “nažalost, ne postoje podaci o brojnosti iseljeništva, već samo procene”.

– Prema tim procenama, oko 100.000 naših iseljenika živi u Turskoj, oko 40.000 u SAD, 30.000 u Argentini, 25-30.000 u Nemačkoj, 7.000 u Luksemburgu i isto toliko u Albaniji. Prema raspoloživim podacima poslednjih popisa stanovništva zemalja prijema, 38.527 Crnogoraca živi u Srbiji, 4.517 u Hrvatskoj, 2.667 u Sloveniji, 4.655 u Kanadi, 1.171 u Australiji.

– Napominjem da je broj naših iseljenika u ovim zemljama daleko veći, naročito u susednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj – kaže Mitrović.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Još jedna Crna Gora živi van svojih granica"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.