Jutarnji list: Haški sud u presudi Mladiću oslobodio Slobodana Miloševića i Srbiju od odgovornosti za rat u BiH

HAG

foto: AP

Haški sud je u presudi Ratku Mladiću oslobodio Slobodana Miloševića i Beograd od odgovornosti za rat u Bosni i Hercegovini, piše zagrebački Jutarnji list dodajući da je to učinio tiho i ne objavljujući na velika zvona.

Milošević je imao neke veze s Karadžićem i Mladićem, ali prema mišljenju Haškog suda nedovoljno jake da bi se smatralo da je član udruženog zločinačkog pothvata u sklopu kojeg su počinjeni zločini u Bosni i Hercegovini.

foto: EPA

SAŽETU VERZIJU HAŠKE PRESUDE MOŽETE PROČITATI OVDE

Iako je Mladić optužen da je “zločine počinio zajedno s Miloševićem i njegovim beogradskim saradnicima”, sudije su u sredu čitajući sažetak presude izbacili lidera Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića.

foto: icty.org printscreen

U samoj presudi navodi se da sudije nisu našle dokaze da bi Slobodan Milošević ili neko od njegovih beogradskih kolega bio saučesnik udruženog zločinačkog poduhvata od 1991. do kraja 1995. godine s ciljem proterivanja Hrvata i Bošnjaka, tadašnjih muslimana, s velikih delova BiH.

foto: AP

Tu vrlo važnu činjenicu Hag je sakrio u fusnoti broj 15357 na dnu 2090. stranice haaške presude Mladiću: “Sudsko veće nalazi da je više osoba sudelovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Biljanu Plavšić, Nikolu Koljevića, Bogdana Subotića, Momčila Mandića i Miću Stanišića”.

foto: icty.org printscreen

Uz to ide fusnota, na dnu stranice malim slovima: “Dokazi koje je primilo sudsko veće nisu pokazali da su Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović ili Vojislav Šešelj učestvovali u realizaciji zajedničkog kriminalnog cilja”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Jutarnji list)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Jutarnji list: Haški sud u presudi Mladiću oslobodio Slobodana Miloševića i Srbiju od odgovornosti za rat u BiH"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.