Kanađani ulažu MILIJARDE DOLARA u novi rudnik kod Bora

Ulaganje

foto-ilustracija: pixabay.com

Kompanija “Nevsun” je objavila ekonomsku studiju izvodljivosti za otvaranje rudnika bara i zlata kod Bora, u kojoj stoji da bi za eksploataciju ovih ruda bilo neophodno ulaganje od 1,5 milijardi dolara.

Očekuje se da će rudnik biti eksploatisan 15 godina, i za to vreme dobiti oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata.

[adsenseyu5]

– Već naredne godine, u saradnji sa Vladom Srbije, mogli bismo da počnemo sa pripremama za otvaranje rudnika u rejonu “Čukaru peki“, nedaleko od Bora. Ukoliko sve bude teklo po planu, rudnik bi trebalo da postane potpuno operativan 2021. godine – izjavio je za Novosti Piter Kukleski, izvršni direktor kanadskog giganta.

Ono što je izvesno je da će se ruda vaditi podzemnim putem, jer se nalazi na velikim dubinama. Kako je ustanovljeno, reč je o ležištu od 42 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem bakra od 2,6 odsto, zlata od 1,65 grama po toni i 0,13 odsto arsena.

[adsenseyu1]

Po sadašnjim cenama na Londonskoj berzi metala, bruto vrednost ovog ležišta procenjuje se na više od 12 milijardi dolara. “Nevsun” bi bio u obavezi da državi Srbiji plaća poreze u visini od 15 odsto, kao i taksu za naknadu za korišćenje mineralnih sirovina u iznosu od pet procenata od neto prihoda.

Pritom, ovde se samo radi o gornjem sloju ležišta “Čukaru peki”, koje je 100 odsto u vlasništvu “Nevsuna”. Istovremeno, nastavljaju se radovi na istraživanju donje zone tog ležišta, u kome je partner Kanađanima američka rudarska korporacija “Friport Mekmoran“.

Do sada nisu objavljene zvanične informacije o količini rude u donjoj zoni “Čukaru pekija”, koje se nalazi na još većoj dubini od gornje zone.

Ipak, pretpostavlja se da je to ležište bogatije.

(Skandalozno.rs, Izvor: novosti.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Kanađani ulažu MILIJARDE DOLARA u novi rudnik kod Bora"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.