Lekovita voda Mojsinjske gore: U srpskom Svetom gaju mnogi bolesni ozdrave! – VIDEO

Sveta Gora

Foto: Printscreen Youtube / Dragan Capkunovic

Postoji veliki broj sakralnih objekata iz srednjeg veka kada se, prema zapisu jednog putopisca, ovde čulo samo “brujanje zvona i pojanje svetih kaluđera”

Mojsinjska Gora se nalazi u središtu Srbije – na području opštine Ćićevac – na nekoliko kilometara od autoputa Beograd – Niš, kada se krene prema Kruševcu. Ovaj predeo od oko 150 km2 je predložen za zaštitu od strane Zavoda za zaštitu prirode kao predeo izuzetnih odlika zbog nenarušene prirodne ambijentalne celine i značajne kulturne baštine koja seže 6.000 godina unazad.

[adsenseyu5]

Osim praistorijskih arheoloških nalazišta, život na ovom prostoru dokumentuju antički lokaliteti, a najznačajnije je postojanje velikog broja sakralnih objekata iz srednjeg veka kada se, prema zapisu jednog putopisca, ovde čulo samo “brujanje zvona i pojanje svetih kaluđera“. Prema nekim navodima pominje se 70, pa i 100 crkava, a danas ih je sačuvano 28.

Mnoge su razrušene, a negde su sveta mesta obeležena ikonom, krstom… Manastiri, crkve i isposnice su podizane pored izvora lekovite vode (po nekima isceliteljske) kojom ovaj kraj obiluje.

Planinski potoci, zdenci i kladenci ukrašavaju zatalasano pobrđe čiji vrhovi ne prelaze 500 metara nadmorske visine. Izdižući se kao rt između Zapadne i Južne Morave u blizini njihovog sastava u Veliku Moravu, Mojsinjska planina “zaustavlja” sa zapada dinarski, a sa istoka karpatski masiv, pa u geografskom smislu predstavlja VRATA Srbije.

Postoji puno legendi u ovom kraju. Jedna od poznatih je epska pesma “Smrt Vojvode Prijezde”, poslednjeg branioca Stalaća od Turaka koji je skočio u Moravu kada nije mogao da spasi grad koji je bio u doba kneza Lazara moćno utvrđenje na izlasku iz klisure.

[adsenseyu1]

Na njenom drugom kraju, gde reka probija planinu, je postojao utvrđeni grad Gradina (Jerinin grad) koji je danas u ruševinama. Tu Južna Morava pravi neobičnu okuku koja gledana odozgo ima oblik delte – zatvaranja životnog kruga ( po pričama, upravo je ovde  mesto između tri gore – Mojsinjske, Poslonske i Đuniske, koje će sačuvati Srbe).

Sveti gaj ili “Mala Srpska sveta Gora” ima svoju mističnost, ali je lako dostupna.

(Skandalozno.rs, Izvor: Stil.kurir.rs/topsrbija.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Lekovita voda Mojsinjske gore: U srpskom Svetom gaju mnogi bolesni ozdrave! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.