Makedonski premijer: Spremni smo na razgovor sa Grčkom o promeni imena države

Spremni smo na razgovor

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je za današnji “Gardijan” da je Skoplje spremno da razgovara sa Grčkom o promeni imena države kako bi se pronašlo rešenje dugogodišnjeg spora.

– Spremni smo da razgovaramo, da otvorimo dijalog i da pronadjemo neko rešenje – rekao je Gruevski za britanski list.

Zbog spora oko imena države Grčka godinama blokira članstvo Makedonije u NATO i EU, dok je u UN primljena pod privremenim imenom Bivša jugoslovenska republika Makedonija, do rešenja spora.

Atina optužuje Makedoniju i za prisvajanje važnih simbola helenske kulture kako bi izgradila nacionalni identitet pretežno slovenske države, kao što su simbol sunca na zastavi ili antički heroj Aleksandar Veliki po kojem nosi ime i aerodrom u Skoplju, navodi Gardijan.

U sporu oko imena Makedonije do sada su predlagana rešenja kao što je dodavanje odrednica “gornja” ili “nova”, ali ni oko jednog nije postignuta saglasnost, podseća Gardijan. Ali, dodaje list, posle gotovo dve i po decenije, makedonski lider sada je nagovestio spremnost da ustupi više prostora grčkoj strani.

– Želeli bismo što pre da udjemo u dijalog sa Grčkom kako bismo pronašli rešenje, a ako pronađeno rešenje moramo izaći pred građane i organizovati referendum – rekao je Gruevski.

– Kroz dijalog moramo pronaći neko rešenje a potom da pitamo građane da li je to u redu ili nije – dodao je predsednik makedonske vlade

[adsenseyu1]

“Gardijan” dodaje da na obe strane ima i drugih signala da bi dugogodišnji spor mogao biti rešen.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki uoči sutrašnje posete Atini izrazio je optimizam rekavši za vodeći grčki dnevnik Katimerini da su “sve zreliji uslovi” za rešenje spora oko imena makedonske države.

Prva poseta šefa makedonske diplomatije Grčkoj posle 15 godina znak je da, u situaciji kada je Grčka ekonomski na kolenima i kada su obe zemlje suočene s izbegličkom krizom, balkanski susedi pripremaju teren za kompromis, ocenjuje “Gardijan”.

List podseća da je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas posetom Skoplju u junu ove godine prekinuo 11 godina dug embargo.

– Želimo da svi naši susedi budu članovi EU… jer naša zemlja u velikoj meri zavisi od toga šta se dešava na čitavom Balkanu – rekao je on.

“Gardijan” piše i da istaknuti članovi vlade grčkog premijera Aleksisa Ciprasa odavno nagoveštavaju da bi se rado rešili problema za koji krive desničare i nacionaliste i da je strah da polaganjem prava na ime Makedonija pokazuje teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini vremenom počeo da slabi.

Spor oko imena biće jedna od glavnih tema sutrašnjeg susreta šefova diplomatija Makedonije i Grčke u Atini.

Iako se ne očekuje da će rešenje biti postignuto odmah, ta poseta će nagovestiti početak kraja jednog od najzamršenijih diplomatskih sporova, navodi “Gardijan”.

(beta)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Makedonski premijer: Spremni smo na razgovor sa Grčkom o promeni imena države"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.