Meštani POKLANJAJU PLACEVE u selu pored Prijepolja, ali postoji jedan USLOV

Ilustracija

foto: YouTube

U Gornjim Goračićima kod Prijepolja meštani pokušavaju da spasu selo od nestanka tako što nude besplatne placeve. Dakle, ako želite besplatan plac u ovom selu, potrebno je tamo i da boravite, barem vikendom, jer, cilj je da se selo ne ugasi…

Ristan Savković, koji ima dve godine, jedino je dete u Gornjim Goračićima kod Prijepolja gde je ne tako davno u klupama seoske škole bilo 120 đaka, pa njegove komšije nude besplatne placeve vikendašima kako se ne bi ugasilo selo.

[adsenseyu5]

Ristan, negova majka Jelena (32) i otac Vujica (37) najmlađa su porodica u selu Gornji Goračići u vrletima Jadovnika, gde je surova klima.

Ovde se zimus dimi iz odžaka svega sedam kuća raštrkanih po planini, a osim Savkovića i njihovog neoženjenog komšije Slobodana Petrića (27) u selu nema drugih stanovnika mlađih od 60 godina.

– Pre oko pola veka ovde je bilo skoro 60 kuća, a u svakoj po petoro i više čeljadi, a danas danima niko da prođe seoskim drumom da mu nazoveš “dobar dan”. U Savkovićima, Rakonjcima i Ostojićima je svega po jedna, a u Petrićima i Dumićima su po dve kuće u kojima se živi tokom cele godine.

Najteže je kada zaveju snegovi a ovde na 1.300 metara nadmorske visine zima traje i po sedam – osam meseci – jada se Vujica Savković za “Alo”.

[adsenseyu1]

Život u planini naučio je gorštake solidarnosti, pa su uvek tu kada je komšiji potrebna pomoć. “Jesu u selu uglavnom starci ali kada mi je zimus sneg srušio krov na novoj štali svi su došli da pomognu. I tu nema ništa neobično. Tu smo da se nađemo jedni drugima u nevolji jer dok ti rodbina stigne iz grada obično je već kasno”, kaže Vujica Savković.

Kada stasa za đačku torbu mali Ristan moraće da pešači šest kilometara do najbliže škole u Aljinovićima, ukoliko se i ona u međuvremenu ne zatvori jer u okolnim selima skoro da nema dece. Meštani Gornjih Goračića kažu da ovde izlokani seoski putevi vode samo u jednom pravcu.

– Najmanje nas ima na rodnom ognjištu. Mogao sam i ja poput mojih komšija i rođaka da odem u Kragujevac, Čačak, Prijepolje, Novu Varoš ili u Rusiju gde mi već 10 godina radi brat, ali sam rešio da ostanem u selu i budem svoj gazda. Jeste teško i puno se radi, ali se ne kajem. Bavim se stočarstvom kao i drugi u selu, a ovde su idelani uslovi za to. Mnogo je pašnjaka i livada koje niko ne obrađuje i koji zarastaju u korov – kaže Savković.

[adsenseyu1]

U pokušaju da ožive selo meštani su poslednjih godina besplatno podelili tridesetak placeva za vikendice. Zato su im sada leti prve komšije iz Beograda, Vršca, Novog Sada…

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Meštani POKLANJAJU PLACEVE u selu pored Prijepolja, ali postoji jedan USLOV"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.