Meštani sela Torda tvrde: Voda sa našeg izvora podmlađuje i produžava život!

Ilustracija

Priča o lekovitoj vodi sa izvorišta u selu Torda u opštini Žitište, počinje legendom o starici, supruzi jednog činovnika koja je svakodnevno koristila vodu za pranje sudova i veša i čija je bolesna ruka isceljena zahvaljujući lekovitom dejstvu vode.

Ona je vodu donosila sa izvorišta koje već skoro čitav vek postoji u ovome selu. Meštani tvrde, da voda ima isceliteljske moći da je karakteriše visok procenat selena i drugih materija, te i da potpomaže funkciju rada stomaka, žuči i bubrega.

Međutim, najveća tajna ove vode je što podmlađuje i produžava život.

To je za Telegraf potvrdio i devedesetogodišnji Peter Popović, jedan od najstarijih meštana Torde:

– Moj deda Pero i njegov brat Toša kupili su imanje između dva svetska rata na kome se nalazilo izvorište. Deda je krstio vodu i nadenuo joj ime “Sveti Đorđe”. Voda je lekovita, kao dete imao sam problem sa crevima i majka mi je davala ovu vodu da pijem, od tada pa do danas nemam više problema sa stomakom – priča nam deda Peter.

Vitalan za svoje godine, dobrog zdravlja, deda Peter kaže da je upravo zahvaljujući ovoj vodi doživeo punih devedeset godina.

[adsenseyu1]

Izvor lekovite vode, prema priči meštana pronađen je prvi put u dvorištu Ištvana Sekereša davne 1923. godine, od tada počinje njena upotreba u domaćinstvu, a kasnije i u medicinske svrhe.

Osim što je bila poznata u Kraljevini Jugoslaviji pod imenom “Jordan” ova lekovita voda pila se u Francuskoj, Nemačkoj i u mnogim drugim evropskim zemljama, ali i u Kanadi i Americi.

Jaroslav Tomić, vodoprivredni inženjer, objašnjava da je voda visoko mineralizovana, da sadrži soli magnezijuma koje dobro deluju na organizam:

– Njen uticaj je ogroman, konzumiranje ove vode deluje pre svega na unutrašnje organe za varenje. U širem naselju Torda postoji izvorište termalnih voda – priča nam Tomić.

Zamislite sa kakvim prirodnim bogatstvom ovde raspolažemo?! Sve dok ne pronađemo finansijske izvore kako bismo pokrenuli ovo izvorište, Torda će ostati usamljeno banatsko selo.

Foto: Info Centar Žitište

To je potvrdio i predsednik mesnog saveta u Tordi, Janoš Dobai, on kaže da su u selu ostala samo staračka domaćinstva, te i da vlada bela kuga,mladi sve više napuštaju selo u potrazi za poslom:

– Torda i njeni meštani zaslužuju da imaju banju jer prirodni izvor već postoji. Imamo i termalno izvorište čija temperatura premašuje 70 stepeni Celzijusovih, a otkrivena je pre 30 godina baš nedaleko od mesta gde izvire ova čuvena voda. Njena lekovita dejstva nisu samo mit i nećemo odustati od ideje da napravimo banju koja će pre svega privući i domaće i strane turiste.

Banja “Rusanda” koja se nalazi u Melencima u blizini Torde, flaširala je i prodavala ovu vodu pod nazivom “Sveti Đorđe”, voda se koristila za lečenje pacijenata, ali je nakon nekog vremena prestalo održavanje izvorišta.

[adsenseyu1]

Danas izvorište sa kojeg se točila voda predstavlja oronuo i zapušten objekat. Ukoliko se stvore odgovarajući zakonski uslovi, Torda bi trebalo da uz jedan ovakav geotermalni izvor postane mesto banjskog turizma.

Prema saznanjima do kojih smo došli trenutno se vode pregovori sa nekoliko ozbiljnih investitora iz Srbije, Mađarske i Rumunije.

Foto: Info Centar Žitište

Da je reč o lekovitoj vodi, uverio nas je i deda Peter koji čuva originalnu etiketu vode “Sveti Đorđe” na kojoj piše – Prirodna lekovita voda “Sveti Đorđe” leči katar creva, bolest bubrega, jetre, želuca, sklerozu, šuljeve i odstranjuje kamen iz žuči i čisti telo od crevnih otrova.

Prijatna je za piće, a i deca je rado koriste.

(telegraf.rs, foto: Info Centar Žitište)

Budite prvi sa komentarom na članku "Meštani sela Torda tvrde: Voda sa našeg izvora podmlađuje i produžava život!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.