METEOROLOG Muhamed Ademović iz Tutina tvrdi: Ova zima biće NAJHLADNIJA u poslednjih 15 godina!

Advertisement

Fenomen

foto-ilustracija: pixabay

Stižu nam ledene struje koje će doneti debeli minus i snežne nanose veće od metra, tvrdi za Informer meteorolog Muhamed Ademović iz Tutina, koji već 25 godina bez greške prognozira kakva će zima biti na Pešteru.

On kaže da posle kišne jeseni obično sledi i veoma snežna zima, što znači da Srbiju čeka nekoliko ledenih talasa koji će zemlju okovati snegom i ledom.

[adsenseyu5]

Prema Ademovićevim rečima, može se očekivati da ove godine na Pešteru bude rekordan minus od čak 39 stepeni ispod nule, koliko je u januaru 2006. godine izmereno u mestu Karajukića bunari.

– Dve stvari jasno govore da će zima biti izuzetno hladna i snežna. Prvo, primećena je veoma hladna struja koja stiže u našu zemlju, a drugo, posle kišovite jeseni poput ove obično sledi veoma snežna zima.

Sve govori da će ovo biti najhladnija zima još od 2002. godine. Temperatura će biti u debelom minusu, dok će snežni smetovi dostizati od metar do metar i po. Možda padne i rekordnih -39 stepeni, koliko je 2006. izmereno u Karajukića bunarima – tvrdi Ademović.

On prognozira da će ledeni period trajati sve do marta, kada se očekuje da zima popusti.

[adsenseyu1]

– Kada je kraj novembra ovako hladan, a u Tutinu i Sjenici je već 15 stepeni ispod nule, onda obično i ostatak zime bude takav. I ne samo to, očekujem da zima traje dugo, sve do marta – kaže Ademović, i prenosi verovanje stanovnika Peštera da je jasan znak jake zima kada rodi žir i divlje jabuke, što se dogodilo ove godine.

Veoma hladnu zimu predviđaju i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ, kaže da će ova zima biti najhladnija u poslednjih pet godina.

– Za razliku od prethodnih zima, ova će biti najhladnija, a očekuje nas i dosta više snega. Preti nam nekoliko ledenih talasa koji će trajati po nekoliko dana, ali to će biti tek u januaru i februaru. Što se Beograda tiče, snega će biti tek krajem decembra – rekao je Todorović.

Sa njim se slaže i Đorđe Đurić, meteorolog sajta “Weder tu ambrela”, koji kaže da se u decembru temperatura neće bitnije menjati, ali da nas oštrija zima očekuje od januara.

[adsenseyu1]

– Do kraja decembra biće uglavnom suvo vreme. Od januara nas očekuje osetni pad temperature, jutarnji mrazevi i sneg koji će najviše padati na jugu i istoku Srbije – rekao je Đurić.

I klimatolog Vladimir Bilak kaže da će ova zima svakako biti najhladnija u proteklih nekoliko godina i da se posebno niske temperature očekuju u januaru.

– Prema statistici, očekuje nas vrlo hladan januar, a svakako će ova zima biti hladnija od prethodnih. Očekujem i jedan ledeni talas koji će trajati nekoliko dana, sa temperaturama i do -15 stepeni Celzijusovih.

Generalno, cela zima će biti sa temperaturama ispod proseka – rekao je Bilak.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs / Informer)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "METEOROLOG Muhamed Ademović iz Tutina tvrdi: Ova zima biće NAJHLADNIJA u poslednjih 15 godina!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.