Milo Đukanović: Očekujem priznanje autokefalnosti “crnogorske pravoslavne crkve”

Predsednik Vlade Crne Gore

Milo Đukanović – foto: AP/Darko Vojinović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da očekuje da Carigradska patrijaršija prizna autokefalnost „crnogorske pravoslavne crkve“.

Đukanović je, u intervjuu za televiziju N1, kazao da bi ga iznenadilo da se u Carigradskoj patrijaršiji razmišlja drugačije.

„Ponavljam, bilo bi to suprotno kanonskom pravu, bilo bi suprotno temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918. — podsjećam Vas — ostali bez države, pa nakon toga, bez obzira što nije bilo nasilno, logično, 1920. godine ostali i bez crkve. Godine 2006. su se promijenile okolnosti. Crna Gora je nezavisna država. U skladu sa ovim principom koji sam vam pomenuo, dakle, organizacija pravoslavne crkve prati organizaciju države“, rekao je Đukanović.

On tvrdi da nema govora o pokušaju da se, kroz donošenje novog zakona, crkve i manastiri u Crnoj Gori otmu od Srpske pravoslavne crkve i dodele „crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“.

Riječ je o groznoj i gruboj političkoj manipulaciji“, jasan je Đukanović.

„Uloga mitropolita Amfilohija je onakva kakva može biti uloga čovjeka na visokom položaju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je manje vjerska, a više politička organizacija“, poručio je Đukanović.

Đukanović je ponovio da SPC čuva infrastrukturu „velike Srbije“ i to kroz četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične.

On je naveo da je Amfilohijevo postupanje u skladu sa misijom SPC i uverenjem da je Crna Gora, sticajem nesrećnih okolnosti, postala nezavisna država i da će tu grešku Crkva ispraviti.

„Mitropolit Amfilohije je neko ko ima rejting unutar SPC i u pravoslavnom svijetu uopšte“, naveo je Đukanović i istakao da je po njemu bilo i svetlih trenutaka u njegovom političkom delovanju — kada je podržao otklon od Miloševićeve politike i kada je bio sudržan uoči referenduma.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Milo Đukanović: Očekujem priznanje autokefalnosti “crnogorske pravoslavne crkve”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.