Milo Đukanović: Patrijarh Irinej je udarna pesnica ideologa “velike Srbije”!

Predsednik Vlade Crne Gore

Milo Đukanović – foto: AP/Darko Vojinović

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, sramnim izjavama udario je na državni vrh Srbije i Srpsku pravoslavnu crkvu!

Naime, Đukanović je rekao da iz Beograda prema Podgorici, kao i 90-ih, dolazi medijsko-politička ofanziva i to zato što politički vrh Srbije namerno otvara frontove u regionu da bi skrenuo pažnju javnosti s pitanja Kosova. Patrijarha Irineja je označio kao udarnu pesnicu ideologa “velike Srbije“.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić na Đukanovićeve provokacije odgovora poručujući mu da priča besmislice!

Srbi nisu ugroženi

Đukanović kaže da i danas, 25 godina kasnije, ne pokazujemo nesigurnost na provokacije koje dolaze s nekih adresa koje imaju vekovne pretenzije na crnogorsku nezavisnost.

Crna Gora oseća da je izgradila imunitet da može bez velikog problema da odbije takve atake, bilo da oni dolaze s nekih adresa iz regiona ili iz Moskve. Dva su razloga za medijsko-političku ofanzivu Srbije prema Crnoj Gori. Prvi je unutrašnji politički život u Srbiji, koji je dominantno obeležen poslednjom fazom pregovora između Srbije i Kosova. Pokušavao sam u razgovorima i s Tadićem i Vučićem da im kažem da ne smatram racionalnim da vode ratove koje su neki drugi izgubili. Ono što ne razumem je da Srbija, kroz delovanje svoje medijske scene i dela političara, otvara neke druge frontove u regionu da bi relativizovala to pitanje, ili na neki način ublažila fokus javnosti Srbije prema pitanju Kosova – poručio je Đukanović, a kao drugi razlog naveo je “da se lideri prosrpskih političkih partija u Crnoj Gori uporno trude da osujete Srbe da postanu deo crnogorskih državnih institucija”.

– Ne vidim da su Srbi na bilo koji način ugroženi i mislim da Crna Gora ima izražen senzibilitet za pripadnika bilo koje vere i nacije u našoj državi – naveo je crnogorski predsednik.

Komentarišući izjavu patrijarha SPC da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a status Srba kao u doba NDH, Đukanović je rekao da je patrijarh njome abolirao Antu Pavelića i NDH i dao komplimente 500-godišnjem robovanju Osmanskom carstvu.

– Okolnost da nije negirao tu svoju izjavu me nije iznenadila, ona mi je samo potvrdila da SPC ostaje glavni frontmen velikosrpskog nacionalizma prema regionu i Crnoj Gori i da ostaje udarna pesnica onoga što žele ideolozi “velike Srbije” i imperijalne Rusije na Balkanu – naveo je on.

Pobrkao lončiće

Šef diplomatije Ivica Dačić poručuje da crnogorski predsednik priča besmislice.

– Sve je to besmisleno, Milo treba da napravi vlast sa Srbima, ovako se samo podgreva međusobna netrpeljivost. Što se mene tiče, uopšte me ne tangira crnogorska nezavisnost, jer su i ranije Crna Gora i Srbija bile dve države, ali nikad nisu bile neprijateljske. Uostalom, ne znam na koga se oni žale, 1918. ulazak Crne Gore u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca obavio je unuk crnogorskog kralja Nikole Petrovića, Aleksandar Karađorđević – kaže Dačić i dodaje:

– Da sam tada živeo, bio bih protiv toga. Otada i počinje velikocrnogorska hegemonija u Srbiji, koja traje do današnjih dana.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Milo Đukanović: Patrijarh Irinej je udarna pesnica ideologa “velike Srbije”!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.