Milo Đukanović otvoreno: Ovo je razlog zašto smo glasali za prijem Kosova u UNESKO!

Intervju

Povodom skandalozne odluke Crne Gore da glasa za članstvo Kosova u Unesku oglasio se i crnogorski premijer Milo Ðukanović, koji je ovaj potez opravdao „doslednom politikom“.

– Crna Gora je 2008. priznala nezavisnost Kosova, to je bio izvor nesporazuma Srbije i Crne Gore, a smatram da je sve što se u međuvremenu događalo dalo za pravo crnogorskoj politici.

Ne prejudiciram šta će biti stav Srbije u vezi s Kosovom. Imamo živ dijalog koji se odvija između Beograda i Prištine i mislim da aktuelno stanje daje za pravo našoj politici, koja predstavlja uvažavanje jedne realnosti – naglasio je Đukanović i dodao da je Crna Gora mogla da ne glasa, ali da ona vodi politiku jedne ozbiljne države, kao što to čine i Srbija i drugi, a ne na bazi kalkulacija.

On je time pokazao da mu nije ni stalo do dobrih odnosa sa Srbijom, već do prištinskih vlasti na čelu sa Hašimom Tačijem.

I dok nam komšije okreću leđa, srpski zvaničnici ne gube optimizam da će na Generalnoj konferenciji od 3. do 18. novembra Kosovo biti zaustavljeno u svojoj nameri.

– Moja poruka građanima Srbije je: „Glavu gore!“, ma koliko nam bilo teško, a ja lično bukvalno oka nisam sklopio. Nismo mi juče ništa izgubili na sednici Izvršnog saveta, izgubili su oni koji su žurili s tim i koji su pokušavali da nam pokažu kolika je njihova sila i snaga.

Časno i odgovorno smo se borili za interese svoje zemlje i dobili smo veoma veliku podršku. Za njih, neočekivanu – naveo je premijer i zahvalio zemljama koje su se ponele principijelno, a među kojima je i Papua Nova Gvineja – istakao je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da nije srećan zbog odluke Crne Gore i Makedonije.

[adsenseyu1]

– Ne želim da im zameram, jer oni vode svoju politiku, ali svi treba da znaju da umemo da pamtimo i da poštujemo one koji su nam pomogli – rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da nije iznenađen potezima komšija, ali da je Srbija razočarana njihovim stavom.

– To je nešto što sigurno u odnosima s njima moramo da postavimo kao pitanja. Kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo se i mi odnositi prema njihovim. Ne verujem da ćemo mi glasati za njihove stvari na međunarodnom planu – rekao je Dačić i dodao da Kosovo ne ispunjava pretpostavke da bude član Uneska, da UN nisu dale pozitivno mišljenje, te da „Kosovo nije prošlo kvalifikacione testove“ i da su „oni tu kulturnu baštinu uništavali“.

– Ovde govorimo o suštinskom pitanju za srpski narod, i to su naša istorija i naše svetinje, naša sveta mesta. Nekad su se za to vodili krstaški ratovi. Ipak, nije sve gotovo, Srbija treba da nastavi da se bori racionalno i pokuša da tu odluku ospori. Nije vreme za žalopojke, to je realnost međunarodnog poretka u kojem živimo – rekao je Dačić.

Među 27 zemalja koje su dale svoj glas za Kosovo na Izvršnom savetu nalaze se i Makedonija, Crna Gora, Ujedinjeni Emirati, SAD, Francuska, Italija i Nemačka. Protiv je bilo 14 zemalja i isto toliko uzdržanih.

EVO KAKO JE GOVORIO MILO ĐUKANOVIĆ

Na Kosovu je napadnuta Jugoslavija. Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda, koji ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka. Nebrojeno puta smo rekli: Kosovo se mora braniti svim sredstvima! (1990)

Crnogorci su ponosni na srpsko poreklo i crnogorsku državnost, na slavnu istoriju srpskog naroda. Zato i verujemo u zajedničku budućnost i prosperitet. (1990)

Ne može se mahati grančicama mira dok se srpski narod kolje, masakrira, siluje, dok im se pale kuće i uništavaju imanja samo zato što su Srbi. Rat se ne dobija dezerterstvom, već mobilizacijom. (1992)

(tanjug)

[adsenseyu1]

1 komentar na "Milo Đukanović otvoreno: Ovo je razlog zašto smo glasali za prijem Kosova u UNESKO!"

  1. Naravno da ce on podrzati Kosovo jer da mu nije albanskih glasova u CG ne bi ni bio na vlasti

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.