Misterija: Znate li zašto u Beogradu ne postoji tramvaj broj 1?

Zašto nema broja 1?

Svima koji pogledaju tramvajski red vožnje u Beogradu, upadljivo smeta odsustvo tramvaja broj 1.

A nije uvek bilo tako! Krajem 19. veka, kada je Beograd više ličio na tursku kasabu nego na evropsku metropolu, konjska zaprega je na trasi od Kalemegdana do Slavije povukla prvi prestonički tramvaj.

Bio je to 14. oktobar 1892. godine, a novoustanovljena linija je bila upravo broj 1. Sve do posle Drugog svetskog rata ova linija vozila je svojom trasom koja je kraćena i produžavana po potrebi.

[adsenseyu1]

Između dva svetska rata jedno vreme je čak postojala i linija1a koja je vozila od hrama Svetog Save, nekadašnjom Prištinskom ulicom (današnja Cara Nikolaja II), do Crvenog Krsta.

Tramvajska mreža Beograda iz 1908. godine (Linija 1 se vidi na trasi Kalemegdan - Slavija), Foto: Wikipedia Tramvajska mreža Beograda iz 1908. godine (Linija 1 se vidi na trasi Kalemegdan – Slavija), Foto: Wikipedia

Godine 1947. na ulice Beograda stiglo je „novo svetsko čudo“ – trolejbus.

Upravo je prvi prestonički trojelbus „ukrao“ trasu i broj tramvaju 1. Tako je „jedinica“ nastavila svoj život kao trolejbuska linija.

Nakon što je uvedena trasa od Kalemegdana do Lekinog brda – „jedanaestica“, linija 1 je nestala. Tako do 1978. godine, kada se na beogradske ulice vratio tramvaj 1.

[adsenseyu1]

Ovog perioda će se setiti stariji sugrađani – „jedinica“ je saobraćala od Kalemegdana do Rakovice (a kasnije i do Kneževca) i to linijom: Kalemegdan (Beko) – Pristanište – Ž. Stanica – pa dalje trasom trojke do Rakovice.

Sada već mitska linija 1, definitivno je ukinuta 1985. godine jer su nadležni procenili da na njoj nema dovoljno putnika što je verovatno bila posledica njenog delimičnog preklapanja sa linijom 3.

Od tada pa do danas, „jedinica“ postoji samo u sećanjima i pričama starijih sugrađana koji još pamte vremena kada je kloparala beogradskim ulicama.

(dnevno.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Misterija: Znate li zašto u Beogradu ne postoji tramvaj broj 1?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.