MOĆ: Oživljena drevna rasa plemenitih čuvara sa Šar-planine! – VIDEO

Ilustracija

Ovi plemeniti čuvari sa Šar-planine su hiljadama godina štitili ogromna prostranstva i velika krda stoke od vukova, riseva i medveda.

Nažalost u poslednjih nekoliko stotina godina ovi psi su se prepolovili u snazi i veličini i izgubili su njihov originalni mirni temperament usled ljudske nemarnosti i nesvesti.

Ipak, nekoliko tradicionalnih ljubitelja ove rase je očuvalo originalne loze ovih zveri iz Južnog i Zapadnog Balkana, i održalo pse čistim koliko god je to moguće.

Iz ovih loza rodila se nova linija Šarplaninaca u Srbiji koja ima medveđi stas Zapadnog šarplaninca i vučju mudrost Južnog.

Svetska Kinološka Organizacija (FCI) kaže da je Šarplaninac u proseku 40kg mase i 62cm visine. To je apsolutno ništa u poredjenju sa masom i veličinom oživljenog izvornog psa koji je do 100kg težak i oko 80cm visine, neki primerci pa i više.

[adsenseyu1]

Facebook strana koja je posvećena oživljenoj drevnoj rasi https://www.facebook.com/Mythic.Shar.Mountain.Shepherd/ objašnjava:

”Najbitniji razlog zbog koga su oni toliko mentalno i fizički razvijeni je zbog toga što su štenci, u svom najkrhkijem periodu u majčinoj utrobi, hranjeni preko majke specijalnom mešavinom matičnog mleča, polena, propolisa i drugih prirodnih sastojaka.

Tako sve dok ne napune dva meseca. Na sve to se hrane najkvalitetnijom psećom hranom i dodatnim suplementima”.

Neretko je balkanska elita koristila ove pse kao svoje lične čuvare poput Tita u njegovoj vili. Ovaj pas, koga su koristile elitne jedinice Jugoslovenske Narodne Armije kao i mnoge druge armije zemalja tog područja je definitivno ,,izbor broj jedan osoba koje imaju baštinu za čuvanje”.

,,Ponekad se ovi psi daju kao poklon bogatim veleposednicima da čuvaju njihova imanja ako se proceni da štene ima posebnu vezu sa tom osobom”. – stranica dodaje.

Ljudi koji oživljavaju ovu rasu su ponosni na svoj rad:

,,Ovde se radi o dizanju globalne svesti i kvaliteta rase dok vraćamo naše nasledstvo i dajemo vernog i privrženog zaštitnika da služi ljudskoj rasi kao u staro doba”.

(russiandog.net)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "MOĆ: Oživljena drevna rasa plemenitih čuvara sa Šar-planine! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.