Na albanskom “groblju migova” niče nova NATO baza! – VIDEO

Nova NATO baza

“Groblje migova” – foto: printscreen YouTube

Albanska vojna baza u Kučovi, poznata kao groblje migova, trebala bi da postane nova vazduhoplovna baza NATO saveza.

Albanija je 2005. “penzionisala” 225 miga sovjetske i kineske proizvodnje, a njen vazdušni prostor od 2009. kontrolišu NATO saveznici Italija i Grčka. To je urodilo privrednim propadanjem okoline Kučova koja je tokom komunizma bilo poznato kao Staljinovo.

“Baza je prvi potpis NATO na zapadnom Balkanu jer će Kučovu pretvoriti u prvu vazduhoplovnu bazu Alijanse za ovu regiju”, rekla je ministarka odbrane Olta Časka.

U prvu fazu radova NATO će da uloži više od 50 miliona evra i Kučova će služiti kao baza za snabdevanje, logistiku, obuku i vežbe, dodala je ministarka.

Albanija smatra da zaslužuje transformaciju svoje stare baze kako bi doprinela održavanju stabilnosti u regiji i mirovnim misijama NATO širom sveta.

Bazu u Kučovi, koju su 50-ih godina prošlog veka gradili politički zatvorenici, osmislili su sovjetski inženjeri koji su ispod piste postavili dinamit kako bi je razneli u slučaju da padne u neprijateljske ruke. Baza se nalazi na lokaciji koja cele godine ima jako dobre vremenske prilike.

(Skandalozno.rs, Izvor: index.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Na albanskom “groblju migova” niče nova NATO baza! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.