NAGLE PROMENE VREMENA SVIMA SMETAJU: Evo kako da preživite novi TEMPERATURNI ŠOK

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

U Srbiji će danas temperatura opasti za 10 do 15 stepena, a taj temperaturni šok neće prijati ni zdravima, a kamoli bolesnima, dok će najviše ispaštati astmatičari, hronični i kardiološki bolesnici.

Biserka Obradović šef opšte prakse Doma zdravlja “Stari grad” kaže da je naglo zahlađenje može da dovede do ozbiljnih zdrastvenih proglema, ako se ne prilagodimo vremenskim prilikama.

– Velike razlike u atmosferskim pritiscima izazivaju tegobe i kod zdravih i kod bolesnih ljudi. Prilikom drastičnog pada temperature može da dođe do velikog skoka krvnog pritiska.

[adsenseyu5]

Pacijenti koji boluju od astme mogu da imaju jače napade. Takvo vreme pogoduje i virusima, koji mogu da napadnu i bolesne i zdrave, a ako se neprilagođeno obučemo može da dođe i do prehlade – objašnjava dr Obradović.

Temperaturni šok zadaće muke i zdravima, a doktorka kaže da može da dođe do rinitisa i upale grla.

Razdražljivi mališani

Promena vremena uticaće i na mališane, pa nemojte da vas začudi ako budu posebno razdražljivi.- Kada je lepo vreme deca žele što više vremena da provode napolju.

[adsenseyu1]

Zbog pada temperature kraće vreme će moći da se igraju na otvorenom, pa će samiim tim biti i razdražljivi. Veoma je važno da se pazi da se deca ne preznojavaju. Kod mališana kao i kod odraslih zdravih ljudi moguće su vrtoglavice uzrokovane promenom vremena – priča naša sagovornica.

Kako da preživite temperaturni šok

Pored slojevitog oblačenja, veoma je važno da ojačate imuni sistem.

– Fizička aktivnost je lek koji može da zameni sve lekove, a ne postoji lek koji može da zameni fizičku aktivnost. Zato treba da se krećemo i kada je hladno. Unosite dovoljno tečnosti u vidu toplih čajeva, vode, limunade i supica. Sveže voće i povrće treba jesti svakodnevno. Posebnpo važan vitamin C unosite u dovoljnim količinama, kao i minerale – savetuje dr Obradović.

Čajeve nemojte da pijete vrele, već tople. Obavezno provetravajte prostorije i nosite svu garderobu.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NAGLE PROMENE VREMENA SVIMA SMETAJU: Evo kako da preživite novi TEMPERATURNI ŠOK"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.