Ne stižu da obrade zahteve: Navala na nemačke konzulate, više od 50.000 zatražilo radnu vizu

posao

foto: pixabay.com

Nemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana nisu u stanju da obrade zahteve za radnim vizama čiji broj se u prvoj polovini ove godine udvostručio.

Prema pisanju nemačkih medija, u prvoj polovini 2018. godine, u šest zemalja zapadnog Balkana podneta su 52.000 zahteva za radnim vizama što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2015. godine.

“Broj zahteva za vizama uveliko je nadmašio kapacitete naših konzularnih predstavništava što je urodilo rastućim brojem pritužbi predstavnika privrede, politike i civilnog društva”, piše u internom dokumentu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koji je nemački list imao uvid.

U dokumentu se navodi da je izdavanje viza u inostranstvu ključni instrument kontrole useljavanja od kojeg ne žele da odstupe.

Nemačka je 2016. Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju proglasila bezbednim zemljama čime su izgledi za sticanje prava na azil za građane ovih zemalja u Nemačkoj smanjeni na najmanju moguću meru.

Najviše radnih viza dosad je izdato za sektore građevinarstva, gastronomije i nege osoba.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ne stižu da obrade zahteve: Navala na nemačke konzulate, više od 50.000 zatražilo radnu vizu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.