Nema više laži: Zabranjeno isticanje neistinitih poruka na ambalaži proizvoda!

Promene zakona

Praksa reklamiranja proizvoda kojim se potrošači dovode u zabludu uskoro odlazi u istoriju i u Srbiji.

Pravilnik kojim će biti zabranjeno isticanje poruka na prehrambenim proizvodima poput “snižava holesterol“, “za zdravo srce“, “podstiče rast dece“ trebalo bi da bude usvojen do kraja godine. Kažnjavanje onih koji ne poštuju nova pravila, međutim, neće početi odmah jer je proizvođačima dat period od 18 meseci za prilagođavanje.

– Lekovi leče i to je definisano Zakonima o lekovima, a hrana i dodaci ishrani nalaze se u području Zakona o hrani i na njima je izričito zabranjeno isticanje lekovitih svojstava, prevencije i lečenja bolesti ljudi – objašnjava za “Blic” Danica Zarić, direktorka instituta “IHIS Nutricionizam” i ujedno jedan od članova radne grupe Ministarstva zdravlja koja je pisala pravilnik o nutritivnim i zdravstvenim izjavama.

U praksi to znači da se u rafovima više neće prodavati voda koja zato što sadrži magnezijum ili kalcijum “čuva krvne sudove ili srce”, “jača imuni sistem” ili pak “leči” na bilo koji drugi način. Nutricionista Branka Mirković za “Blic” kaže da je to klasično dovođenje u zabludu potrošača.

– Ti minerali ili vitamini su u tako minimalnim dozama da se ta voda ne može smatrati lekovitim. Koliko treba da popijete vode da bi se desilo nešto od navedenih lekovitih dejstava? Ono što je najstrašnije jeste to što su se upravo zbog tih netačnih izjava kupci opredeljivali za neke od njih. Da bi na proizvod stavili etiketu da leči, vi za to morate imati dokaz – kaže naša sagovorica.

Brojni su primeri netačnih deklaracija na prehrambenim proizvodima i one će ubuduće biti zabranjene. Izjava da probiotik utiče na rad creva ili imunog sistema moraće da bude skinuta sa jogurta. Na njemu će moći da stoji samo “žive jogurtne kulture doprinose lakšoj probavi laktoze”. Ni sokovi koji imaju zaslađivače, a na njima piše “bez šećera” više neće moći da se prodaju sa tom etiketom.

– Pravilnik je prilagođen standardima EU i Srbija će od njih preuzimati zdravstvene izjave koje na osnovu dokaza odobrava Evropska komisija EFSA – navodi Zarićeva i dodaje da je potpisnik pravilnika Ministarstvo zdravlja.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nema više laži: Zabranjeno isticanje neistinitih poruka na ambalaži proizvoda!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.