Nemački car Vilhelm II ostao zaprepašćen: Nijedna srpska ratna zastava tokom I svetskog rata nije zarobljena!

Ilustracija

Nemački car Vilhelm II je, tokom Prvog svetskog rata, zatražio od svog generala Augusta fon Mekenzena, da mu donese barem jednu zaplenjenu srpsku ratnu zastavu, ali je dobio odgovor koji ga je zaprepastio.

General mu je odgovorio da ne poseduje nijednu!

Od 51. pukovske zastave, koliko je posedovala srpska vojska tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, nijedna nije pala u neprijateljske ruke, što je bio presedan u istoriji modernog ratovanja.

[adsenseyu1]

Vojne zastave 51. puku srpske vojske na Banjici je 26. juna i 30. novembra 1911. godine svečano je uručio kralj Petar Prvi Karađorđević.

Foto: In4sfoto: In4s

Pod njima su se srpski pukovi borili u dva balkanska i Prvom svetskom ratu. Nijednu zastavu neprijatelji nisu zarobili. Vojnička i narodna čast je sačuvana.

Od pedeset jedne zastave sa kojima se ratovalo od 1912. do 1918. godine u depoima Vojnog muzeja u Beogradu čuva se 47 vojnih barjaka. Tri su nestala u bitkama kada su ih, verovatno u želji da ne padnu neprijatelju u ruke, zastavnici uništili.

Četvrta, zastava slavnog Gvozdenog puka, odnosno Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo” prvog poziva Moravske divizije bila je pogrebni pokrov na sahrani kralja Petra Prvog Karađorđevića i sa njim je sahranjena.

(In4S)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nemački car Vilhelm II ostao zaprepašćen: Nijedna srpska ratna zastava tokom I svetskog rata nije zarobljena!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.