Nemački istraživači otkrili zbog čega su SRBIJU 2014. pogodile katastrofalne POPLAVE!

Klima

foto: NASA / Promo

Nemački istraživači su analizom satelitskih podataka otkrili zbog čega su Srbiju 2014. pogodile katastrofalne poplave. Oni upozoravaju da se zbog promena klime takve ektremne vremenske neprilike mogu očekivati i ubuduće, piše “Dojče vele”.

Maja 2014. polje niskog pritiska „Ivet“ stajalo je iznad Srbije i Bosne i Hercegovine kao zakovano. Kiša je lila i lila… Izbile su katastrofalne poplave koje su nanele štete u milijardama, a u poplavama u regionu zabeležene su i ljudske žrtve.

Zbog čega je „Ivet“ tako dugo „stajala“ iznad Balkana, bilo je pitanje koje su sebi postavili eksperti sa Instituta za istraživanje klime u Potsdamu. Uobičajeno je da se oblaci u takvom polju niskog pritiska, koje se inače formira iznad Atlantika, prebacuju sa zapada Evrope ka istoku.

Nakon što su pregledani svi meteorološki pokazatelji, uključujući i satelitske snimke i druge podatke o meteo-uslovima, naučnici su došli do zaključka da „zastoj“ oblaka na jednom mestu ima veze s vetrovima u gornjim, vrlo visokim slojevima atmosfere. Meteorolozi te vetrove nazivaju “jetstream”, piše “Dojče vele”.
[adsenseyu1]

Ti vetrovi su stalno prisutni oko gornje Zemljine polulopte, obuhvataju je poput prstena. Taj prsten nije prav, već vijugav (slika ispod). Vijuge na tom prstenu se, kružeći oko Zemlje poput talasa, stalno pomeraju prema severu ili jugu.

Ti talasi nazivaju se „Rossby“ talasi. Kada se vijuga pomera prema severu, onda ona sa juga povlači za sobom vruć vazduh sa Sredozemlja, odnosno izaziva visoke temperature. I obrnuto, putujući prema jugu, vijuga povlači hladan vazduh sa Severnog pola.

U normalnim uslovima to pomeranje odvija se bez prestanka. Proteklih godina istraživači klime došli su do zaključka da se takozvani „Rossby“ talasi sve češće zaustave. „Vijuganje“ jednostavno prestane. „Jetstream“ vetrovi tada jedno vreme nastavljaju da se kreću uvek preko istih područja, ne pomerajući se ni prema severu, ni prema jugu, poput reke koja stalno teče istim vijugavim koritom.

A onda, kao da se oslobodi opruga, „Rossby“ talasi ih još više „zaljuljaju“ prema severu, odnosno prema jugu, objašnjava Štefan Ramštorf sa spomenutog instituta u Potsdamu.

[adsenseyu1]

Promena klime uzrok zastoja

Svi podaci koje su prikupili on i njegove kolege govore u prilog tome da je upravo takav „zastoj“ u talasanju, odnosno vijuganju „jetstream“ vetrova doveo do katastrofalnih poplava iznad Srbije i BiH tokom 2014. godine, odnosno do „zastoja“ oblaka iznad celog regiona.

„Naši podaci ne mogu da nam budu konačni dokaz da je to zaista tako bilo, ali su oni vrlo indikativni, pogotovo ako se uzme u obzir da smo potpuno istu situaciju imali iznad Nemačke 1997. godine, kada je došlo do katastrofalnih poplava u slivu reke Elbe“, kaže Dim Kumu koji je učestvovao u izradi studije.

Prema mišljenju tih eksperata, povod zastojima je promena klime. Naime, talasanje, odnosno vijuganje „jetstream“ vetrova je posledica velikih temperaturnih razlika između vazduha koji se nalazi iznad Severnog pola i onog koji se nalazi oko geografskih širina Sredozemlja. Razlika u temperaturi je „motor“ koji pokreće vijuganje.

Kako se povećala temperatura vazduha na Severnom polu, tako je sve manja i razlika u temperaturi između vazdušnih masa – što ima za rezultat povremene smanjenje „talasanja“.

(Blic, Dojče vele)

1 komentar na "Nemački istraživači otkrili zbog čega su SRBIJU 2014. pogodile katastrofalne POPLAVE!"

  1. Kakve studije kakvi bakraci! Studije su unapred napravljene i to je dejstvovanje HAARP-a sa kombinaciom hemikalije izbacene iz aviona t.e. chemtrails-a ! Sad ce kobajagi te “klimatske promene” proucavati i pisate kojekakve izmisljotine ili poluistine na osnovu prethodno VESTACKIM PUTEM uradjeno !Sam izvor pisanja iz DW i slicne njemu jaso ukazuje UMBOLESNU SHIZOFRENIJU FASHISTICKE I HIPERIMPERIJALISTICKE SVETSKE OLIGARHIJE, tacnije Rotshitt i RockFeller !
    Ja licno sam u nekim portalima obevestavao 2-3 dana pre no sto nastanu poplave na Balkanu !!!! zato sto sam OSECAO i SLUSAO HAARP kad je bio usmeren ovamo i sa vecom snagom ili koncetrisano sa vise haarpova na jedan region-tacku !!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.