NEPREPOZNATLJIVO: Nestalo Jablaničko jezero površine 900 hektara! – VIDEO

Presušilo

foto: printscreen YouTube

Jedno od najvećih veštačkih jezera u Bosni i Hercegovini, Jablaničko jezero, potpuno je presušilo, zbog čega je taj deo Bosne potpuno promenio izgled, do neprepoznatljivosti.

Poslednjih 40 dana ovo jezero i svi oni koji žive u njegovoj blizini preživljavaju pravu ekološku katastrofu.

[adsenseyu5]

Bosna i Hercegovina izgubila je pravo bogatstvo flore i faune, a nestala je i vodena površina koja se prostirala na 900 hektara.

“U poslednjih 40 dana Jablaničko jezero je primetno opadalo, što je u poslednjih nekoliko dana rezultiralo totalnim ispuštanjem celog jezera. Moramo da napomenemo da je pre pet godina urađena ribolovna osnova Jablaničkog jezera, i u to vreme u jezeru bilo dva miliona riba”, kaže Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

[adsenseyu1]

Strašne fotografije pogodile su sve stanovnike BiH, a ovih dana na društvenim mrežama mogu se pročitati razne komentare koji kritikuju sve odgovorne za ovu katastrofu, koja je trajno narušila ekosistem u ovom delu BiH.

“Uništena je sva flora i fauna koja je obitavala u Jablaničkom jezeru i na njegovom dnu, razni mikroorganizmi, odnosno, hrana za ribe. Sad i da se to sve poribi, ta dva miliona jedinki ne bi imali hrane, jer jezero je mrtvo. To je tragedija.

[adsenseyu1]

Pored svega toga deset ljudi koji rade na održavanju, kao ribočuvari, izgubili su posao, te smo na svaki način oštećeni mi kao udruženje, kao i cela društvena zajednica, odnosno, cela BiH jer se ovo nije dogodilo u poslednjih 30-ak godina”, istaknuo je Trešnjo.

Jedan od glavnih krivaca za ovu situaciju, ističu iz OSR Konjic, je Elektroprivreda BiH, koja je ovo veštačko jezero koristila za proizvodnju električne energije, i iznenadnim ispuštanjem jezera u prethodnim danima uzbunila celu BiH. “Mi smo pre nekoliko dana uputili zahtev Elektroprivredi BiH u vezi ove situacije i do sada nismo dobili nikakav odgovor”, izjavio je Trešnjo.

[adsenseyu1]

Budućnost je potpuno neizvesna za ovaj deo BiH i pitanje je da li ppostoji način da se sanira ova katastrofa koja je ozbiljno narušila kompletan ekosistem ovog kraja, a možda i cele BiH.

Niko ne može da predvidi što će se dogoditi ubuduće, ali je činjenica da je sve što je postojalo uništeno i da sada Jablaničko jezero izgleda kao Sahara.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NEPREPOZNATLJIVO: Nestalo Jablaničko jezero površine 900 hektara! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.