Neverovatan slučaj u Hrvatskoj: Muškarac popio KOZJE MLEKO i umro!

Zdravlje

foto: pixabay.com

Dugo se nije znalo kako su vremešni supružnici s koprivničkog područja dobili težak oblik krpeljnog meningitisa, od kojeg je muž zbog komplikacija na kraju preminuo u bolnici.

Kada je krpelj zaražen, na mestu ujeda dolazi do pojave crvenila, svraba, neretko i oticanja. Ali, to kod bračnog para nije bio slučaj, a svejedno su imali sve simptome virusnog meningoencefalitisa.

Kasnije se laboratorijskim nalazom potvrdilo da je zaista reč o krpeljnom virusu, kojim su se supružnici inficirali putem zaraženog sirovog kozjeg mleka.

“Ovakvi slučajevi su izuzetno retki, ali ipak postoje, a to se dogodilo pre par godina kada smo hospitalizovali dvoje ljudi. Jedina veza, kada smo eliminisali mogućnost ujeda krpelja, bilo je to što su oboje pili termički neobrađeno kozje mleko”, potvrdila je ja Jutarnji list dr. Vesna Mađarić, šef Odeljenja za infektologiju i pulmologiju koprivničke Opšte bolnice.

[adsenseyu5]

Kozu, koja je, prema rečima doktorke Mađarić, verovatno pasla negde u prirodi, ujeo je zaraženi krpelj, a virus je preko krvotoka kojim se širio dospeo u mleko.

Ovakve situacije mogu da se dogode i sa kravljim mlekom, ali se to dešava mnogo ređe jer se krave uglavnom drže u zatvorenom prostoru, odnosno ne pasu slobodno blizu šuma.

Slučaj je potvrdila i dr. Draženka Vadla, direktorka županijskog Zavoda za javno zdravstvo, i istakla da je zaraženo sirovo mleko bilo jedina mogućnost zaraze nakon što su eliminisani svi drugi mogući uzroci.

Pročitajte još i ovo:

KRIZA: Građani plaćaju školarinu KOZAMA

“Iako nismo mogli sa stoprocentnom sigurnošću da potvrdimo da je to bio uzrok, imali smo izuzetne sumnje na zarazu putem konzumacije mleka jer se radilo o supružnicima koji su pili isto mleko. Moram da naglasim da je reč o starijim ljudima, koji su bolovali od nekoliko različitih bolesti, pa je smrtni slučaj jednog od obolelih, između ostalog, posledica slabijeg stanja organizma i smanjene mogućnosti da se bori protiv virusa”, objasnila je Vadla.

Dr. Darko Radiček, direktor epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, kaže kako su ovakvi slučajevi zaista izuzetno retki, ali da se ipak dešavaju.

[adsenseyu1]

“Važno je naglasiti da se virus prenosi samo putem sirovog mleka, a nakon nekoliko minuta termičke obrade se uništava. Ali, meningoencefalitis je opasna bolest koju ne treba shvatiti olako jer se kod težih slučajeva može da dođe do trajne oduzetosti delova tela.

Specifičnog leka za upalu mozga i moždane kore nema, ona se leči simptomatski, a preventivno vakcinisanje pruža gotovo stoprocentnu zaštitu”, rekao je dr. Radiček.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Neverovatan slučaj u Hrvatskoj: Muškarac popio KOZJE MLEKO i umro!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.