Neverovatno: Cena KUPUSA tri puta veća u odnosu na prošlu godinu!?

Lekovit

foto: pixabay.com

Cena kupusa skočila je u prodavnicama i na pijacama čak tri puta u odnosu na prošlu godinu! Kilogram ovog povrća pre 12 meseci prosečno je koštao 30, a sada i čitavih 90 dinara.

Kupce na pijacama ovih dana najviše iznenađuje cena kupusa, kada je ugledaju neki se brzo predomisle i vrate ga na tezgu, jer kilogram košta 70, 80 dinara, a na nekim mestima i 90 ili čak 100 dinara ako je reč o crvenom kupusu.

[adsenseyu5]

– Znam da je bila suša, ali ipak nisam očekivao da će kupus postati luksuz na trpezi. Kako skaču cene povrća ove godine, ješćemo samo hleb i meso. Čekam da na pijacu stigne futoški kupus za kiseljenje, ako bude više od 50 dinara, kako najavljuju, onda od toga posla nema ništa. Slave će nam ove godine izgleda proći bez sarme – kaže nam Vladan Matić, kupac sa Limanske pijace u Novom Sadu.

S druge strane, prodavci na pijaci kažu da se ljudi većinom raspituju da li će cena biti niža, retko ko uzme 50 ili 100 kilograma za kiseljenje, jer kad vide koliko košta, svi se hvataju za glavu.

– Šta da vam kažem, ove godine rodilo mi je 40 odsto manje kupusa nego lane, a tako je kod većine uzgajivača, to diktira cenu. Do sada sam imao samo jednu mušteriju koja je uzela 50 kg kupusa… Poljoprivrednici su još u neizvesnosti i ne znaju da li će sadnja biti isplativa – kaže Dejan Đurić, prodavac na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.

Predsednik Udruženja „Futoški kupus” Uroš Puača kaže da je zbog visokih letnjih temperatura i velike suše rod prepolovljen, zbog čega se očekuje veća cena. Prošle godine kilogram ove sorte idealne za kiseljenje mogao se pazariti za 20, a ove će biti najmanje 50 dinara. Tako će prosečna srpska familija, koja ima običaj da ukiseli 100 kilograma, morati umesto 2.000, za kupus da izdvoji minimalno 5.000 dinara.

– Prošle godine bila su dovoljna tri-četiri zalivanja, dok se ove sezone rod zalivao najmanje 10 ili 15 puta. Pored prepolovljenog prinosa, proizvođači su potrošili i mnogo vode, koja mora da se plati, pa je i zbog toga cena kupusa toliko visoka – rekao je Puača.

[adsenseyu1]

S druge strane, ako je u marketima cena već ukiseljenog kupusa 150 dinara za kilogram, jasno je da će mnoge domaćice preskočiti pripremanje ove namirnice i uzeti u prodavnici koliko im treba kada sarme i podvarak dođu na red.

Najpoznatiji srpski kupus, onaj futoški, kasna je ili srednje kasna sorta, pa je kvalitetna proizvodnja moguća samo u septembru, oktobru ili novembru, dok je ranija neisplativa.

Za 100 kilograma treba 6.000-7.000 dinara

Novosadska domaćica Ljubica Veselinović kaže da će po ovim cenama ukiseliti samo 20 kilograma kako bi imala za proslave.

– Pomalo već ima sečenog kupusa za kiseljenje, ali to su male količine, uglavnom na pijacama ili u malim trgovinskim lancima, u velikim ga još nema. Čekam da se pojavi veća količina pa možda bude manja cena. Ako ostane ovako, onda ćemo da ukiselimo 20 kilograma, čisto da imamo za proslave, ili ću pred slavu kupiti u marketu već ukiseljen.

Nema smisla da za kiseljenje 100 kilograma kupusa dam šest ili sedam hiljada dinara – kaže domaćica Ljubica Veselinović.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Neverovatno: Cena KUPUSA tri puta veća u odnosu na prošlu godinu!?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.