Nevreme u Hrvatskoj napravilo potpuni HAOS: Pogledajte SNIMKE…

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Nevreme koje je pogodilo Zadarsku županiju stvorilo je potpuni haos.

U Zadru su poplavljeni putevi i podrumi, delovi grada su bez struje, obustavljena je nastava u školama.

[adsenseyu5]

Apokalipsa. Potop. Armagedon. To su samo neki od komentara građana na nevreme sa jakim pljuskovima koje se sručilo na Zadar.

“Nebo se otvorilo. Putovao sam jutarnjim autobusom u školu i zbog kiše smo u koloni čekali tri sata. Tad je bilo ‘samo’ četrdesetak santimetara vode”,  ispričao učenik (18) iz Pomorske škole Zadar.

“Voda je tekla od groblja skroz do mora”, dodao je on.

Garaža trgovinskog centra Supernova zaplivala je do krova. Unutra su potpuno uništeni svi automobili, potopljeni preko krovova kao podmornice.

Vatrogasci su imali pune ruke posla. Spasavali su i dva vozača čije je automobile vodena bujica jednostavno odnela.

[adsenseyu1]

Voda nije za piće jer je zbog poplava zamućena. Zadarsko gradsko groblje izgleda kao jezero iz kojeg nisu virili čak ni krstovi spomenika. Na području Bilog briga u Zadru voda je došla do kuća.

foto: printscreen zadarski.hr

“Uopšte ne može da se izađe iz kuće. Ne možemo ni do prodavnice. U par navrata je nestalo struje. Borimo se kako znamo, stavljali smo peškire, kantama pokušavamo da ispraznimo vodu koja se nakupila”, kaže mladić (21) u čijem je dvorištu bilo pola metra vode.

[adsenseyu5]

Obilna kiša nanela je prema prvim procenama milionsku štetu u zadarskoj Opštoj bolnici. Najviše štete je pretrpela Hirurgija i Jedinica za intenzivnu negu.

Oštećena je oprema, otkazane su gotovo sve operacije kao i specijalistički pregledi. Od četiri sale na odeljenju hirurgije dve su gotovo uništene.

“Evo, preživeli smo. Spasavamo stvar”, kaže dr Edi Karuc sa intenzivne nege zadarske bolnice. Dodaje da su se plašili da se ploče na plafonu ne natope i padnu na pacijente u krevetima.

foto: printscreen zadarski.hr

“Petoro pacijenata smo premestili na druga odeljenja. Premestili smo i opremu, da je spasimo i da je se što manje uništi. Problem je i na hitnom prijemu gde curi” opisao nam je dr Karuc.

U Zadar je danas stigao i čitav državni vrh na čelu sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem.

U pripravnosti je i 300 vojnika koji se nalaze u kasarnama Benkovac i Zemunik. Kako je to izgledalo danas u Zadarskoj županiji, najbolje pokazuju video snimci koje su poslali građani.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/index.hr/24sata.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nevreme u Hrvatskoj napravilo potpuni HAOS: Pogledajte SNIMKE…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.