OBRAZ pre svega: Student joj dao 2.000 evra MITA za ispit, a ona ih bacila kroz prozor!

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Na splitskom Fakultetu elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje (FEMB) poslednjih petnaestak dana naveliko se govori o događaju kada su dvojica braće profesorki matematike sa prve godine studija u fascikli ostavili mito od 2.000 evra.

A onda je ona novac bacila.

Šokirana profesorka knjigu sa tim novcem bacila je kroz prozor iz svog kabineta, a braću je prijavila policiji. Slučaj je preuzeo USKOK, piše Slobodna Dalmacija.

[adsenseyu5]

Dekan fakluteta Sven Gotovac priznao je da mladić zaista postoji, ali nije hteo da da više detalja.

“Znate da mi u policiji potpisujemo izjavu o tajnosti postupka pa vam ne mogu govoriti o detaljima te obrade, a da vam pravo kažem, ni do danas ne znam ime tog 21-godišnjeg bivšeg kolege”, rekao je Gotovac.

“Taj student je polagao ovaj ispit iz matematike u vanrednom, tzv. dekanskom roku i s obzirom da ga nije položio, izgubio je pravo na studiranje na našem fakultetu. Bivši kolega već dve godine nije uspeo da položi ovaj ispit i ovo mu je bila poslednja mogućnost.

Kako je ispit pao u dekanskom roku, automatski je prestao da bude student FEMB-a. Mislim da je on čak i uzeo svoje papire s našeg fakulteta”, objasnio je dekan.

Ali, nuditelj mita se, izgleda, upisao na jedan drugi fakultet, koji će prema njemu morati da preduzme sankcije ako bude osuđen u postupku za davanja mita, za šta je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

[adsenseyu1]

“Ja sam dekan godinu dana, studirao sam na ovom fakultetu i nisam čuo za mito osim u jednom slučaju kada je kod jednog profesora mito ponudio, mislim, neki roditelj. Ali i to je uredno profesor prijavio.

Mi radimo transparentno, svi su ispiti javni, studenti imaju uvid u svoje pismene ispite, kao i ovaj bivši kolega, i za nas se ni sada nije dogodilo ništa posebno, mi radimo normalno”, rekao je Gotovac.

Običaj kod profesora je da studente u svom kabinetu nikada ne primaju pojedinačno, sem ako student to posebno ne zatraži, a običaj je i da većina profesora uvek ostavi otvorena ulazna vrata svog kabineta.

Tako je navodno bilo i kod ove profesorke iz matematike pre nego što su joj braća ostavila mito na stolu, a ona je to prijavila.

“I moj je običaj da uvek vrata svog kabineta kada ulazi student ostavim otvorena. Meni je žao koleginice koja se jako uznemirila jer ni u snu nije očekivala da će joj student tako nešto ponuditi i tako nastupiti.

[adsenseyu1]

FEMB uvek daje najbolju pamet i intelektualce koje Split ima i jako sam tužan što su se mediji sto puta više zanimali za ovaj slučaj mita nego za činjenicu što smo prošle godine promovisali 74 doktora nauka”, rekao je Gotovac za Slobodnu Dalmaciju.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "OBRAZ pre svega: Student joj dao 2.000 evra MITA za ispit, a ona ih bacila kroz prozor!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.