Obrenovac: Građani koji su jedva preživeli poplavu dobili da plate naknadu za odvodnjavanje!?

Ilustracija

U Srbiji je sve moguće, pa i da građanima koji su prošle godine spasavali gole živote pred vodenom bujicom stignu računi za plaćanje naknade za odvodnjavanje.

Ovakav scenario verovatno ne bi smislio ni sam Nušić, ali država Srbija jeste. Kako to u praksi izgleda, osetio je Obrenovčanin Gojko Korać kada je u svom sandučetu 8. maja pronašao “čestitku” iz Poreske uprave za godišnjicu poplava.

Simbolika je i najdobronamernijima krajnje ironična, jer se naplaćuje naknada za odvodnjavanje u 2014. godini, kada je voda opustošila Obrenovac i brojne gradove u Srbiji.

– Prvo sam mislio da mi je stigao neki porez na imovinu. Ali kad sam video šta je, da hoće da mi naplate odvodnjavanje za godinu kad sam bio potopljen, istog trenutka mi je skočio pritisak. Sve mogu da progutam, ali ovakav šamar ne mogu! – kaže za “Blic” Gojko Korać.

[adsenseyu1]

Njemu je stiglo rešenje da plati naknadu za odvodnjavanje baš za plac u Zabrežju na kojem mu je voda potpuno razorila kuću. U rešenju piše da su građani dužni da naknadu za odvodnjavanje plate u roku od 15 dana. U suprotnom sledi prinudna naplata – plenidba imovine.

– Znate kad ću da platim? U prvoj nedelji limburga meseca! Nije to neki novac, oko 1.000 dinara, ali se radi o principu! – jasan je Korać.

Ova rešenja su pravu pometnju već napravila po Vojvodini. Ne samo da su stigla u poplavljena područja već su adresirana i na mrtve ljude, kao i na one koji nemaju zemlju.

– Imamo oko 15 ari placa, a oni su napisali da smo vlasnici 55 ari i 116 kvadrata građevinskog zemljišta. Tek posle intervencije ustanovili smo da je mom ocu pridodat i plac komšije – kaže Aleksandra Nešković iz Obrenovca.

[adsenseyu1]

Ovakav postupak Poreske uprave ne odobrava ni predsednik opštine Obrenovac.

– Trudili smo se da usluge koje nismo mogli da isporučimo građanima – pijaću vodu, odnošenje smeća i ostale komunalije, ne naplatimo. Ni naknada za odvodnjavanje ne treba da se fakturiše Obrenovčanima jer ne možete da naplatite nešto što niste isporučili – kaže Miroslav Čučković.

Vujovićevo ministarstvo: Što niste dokazali da ste poplavljeni?

U Ministarstvu finansija kažu da su građani iz poplavljenih područja mogli da budu oslobođeni plaćanja naknade za odvodnjavanje ukoliko su do 22. marta ove godine dostavili dokaze o šteti lokalnom poreskom organu. Petog februara 2015. godine usvojen je zaključak Vlade kojim se određuje i rok od 45 dana u kom vlasnici zemljišta treba da dostave dokaze. Pošto su rokovi prošli, isteklo je i pravo na žalbu po ovom zaključku. Sa tom mogućnošću nijedan od naših sagovornika nije bio upoznat, jer o tome nisu dobili zvanično obaveštenje. Ova informacija objavljena je na sajtu lokalne samouprave, ali je očigledno da to nije bilo dovoljno da bi se građani upoznali sa svojim pravima i mogućnostima.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Obrenovac: Građani koji su jedva preživeli poplavu dobili da plate naknadu za odvodnjavanje!?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.