Odgovor Vučića EU: Poštujemo vašu volju, ali i naš interes!

Aleksandar Vučić

Premijer Aleksandar Vučić obratio se javnosti u podne povodom demarša Evropske unije zbog mogućeg povećanja izvoza u Rusiju.

Pismeno mi je pre dva dana u Obrenovcu uručio lično Oskar Benedikt, zamenik šefa EU misije u Srbiji, u gimnastičkoj sali razrušenoj poplavama, rekao je Vučić u obraćanju iz zgrade Vlade Srbije.

Premijer je naglasio da pismeno koje je stiglo iz Brisela nije pravi demarš jer nema potpise svih 28 članica, ali da se država prema njemu odnosi ozbiljno. Vučić je poručio građanima da mogu da budu mirni i spokojni, jer iako se Srbija nalazi u teškoj političkoj situaciji, ona nije ničim ugrožena.

Država Srbija poštovaće volju EU jer je to politika države Srbije i volja građana koja je tu vladu izabrala. On je naglasio i da će Srbija poštovati volju i preporuke koje je dobila od Evropske unije kada je u pitanju izvoz robe na rusko tržište, ali da neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji.

„Poštovaćemo volju EU po pitanju izvoza robe, nećemo davati subvencije, ali nećemo ni uvoditi sankcije Rusiji“, poručio je šef srpske vlade.

Premijer se na konstataciju EU da Srbija u slučaju sankcija Rusiji treba da pokaže solidarnost zapitao „Čemu? Nisu nas pitali kada su uvodili sankcije Rusiji, niti nas je iko pitao kada je Rusija uvodila kontramere“.

Premijer je poručio da ćemo „dok je on na čelu vlade poštovati tuđe interese, ali da nećemo brinuti tuđe brige“. On je apelovao na naše privrednike i poljoprivrednike da u svakom slučaju razvijaju proizvodnju pre svega za svoju zemlju, za naše građane, da jedemo naše meso.

Podsetimo, Evropska unija uputila je demarš Vladi Srbije u kojem poziva da Srbija, kao kandidat za članstvo u Uniji, ne iskoristi ruske uzvratne sankcije Uniji kako bi plasirala svoje proizvode Rusiji. U Briselu nema zvaničnog komentara.

Za sve u vezi sa trgovinskim odnosima sa Rusijom, portparol Štefana Filea upućuje na zaključke nedavnog sastanka šefova diplomatije EU. „Mi, kao Evropska unija, očekujemo od zemalja kandidata da se uzdrže od mera koje su usmerene na korišćenje mogućnosti za trgovinu nastalih posle uvođenja sankcija Rusije Evropskoj uniji“, rekao je portparol komesara za proširenje EU Peter Stano.

Evropska unija je juče izrazila očekivanje da zemlje kandidati koje pregovaraju o članstvu u EU, uključujući Srbiju i naročito Tursku, kao i Brazil, Argentinu, Urugvaj, Švajcarsku, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji naglasili su da je to „više pitanje morala i solidarnosti“ sa EU, uz opasku da su ministri EU poručili da je cilj evropskih sankcija Rusiji da se „hitno izdejstvuje političko, održivo rešenje“ za ukrajinsku krizu.

Danas se oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenom da apel Brisela trećim zemljama da ne izvoze poljoprivredne proizvode u Rusiju pokazuje da EU ne želi da napusti perspektivno rusko tržište.

Ruski MSP veruje da će države na koje se apel EU odnosi samostalno odlučiti kako će se ponašati u novonastaloj situaciji.

Oglasio se i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić. Rekao je da se od Srbije traži da državnim merama ne podstiče izvoz na štetu Evropske unije. „Srbija nije ni uvodila bilo kakve posebne mere kojima bi podsticala takve aktivnosti. Mi ćemo pažljivo razmotriti to mišljenje Evropske unije i o tome će vlada zauzeti stav“, rekao je Dačić.

Trgovinska i poljoprivredna diplomatija ipak neće biti tema sutrašnjeg razgovora Ivice Dačića sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom. Teme će, kaže Dačić, biti konsultacije o priključenju Srbije Evropskoj uniji.

„Za Srbiju je veoma važno da do kraja godine otvori neka poglavlja i stav Nemačke će o tome, bez obzira što EU čini 28 država, biti presudan. Njih će svakako interesovati planirano postepeno usaglašavanje naše spoljne politike sa spoljnom politikom EU kao deo procesa evropskih integracija“, rekao je Dačić.

Ministarka poljoprivrede je, uz napomenu da Srbija ima poseban trgovinski sporazum sa Rusijom, sa svojim ruskim kolegom razmatrala načine kako da ga maksimalno iskoristi.

Rusija je 7. avgusta, kao kontrameru na sankcije EU i SAD, zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz članica Unije, SAD i još nekih zemalja, koje su joj uvele sankcije, povodom krize u Ukrajini. Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je tada da će zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda sa Zapada pružiti ruskim proizvođačima priliku da povećaju proizvodnju i prodaju.

Demarš u diplomatskoj praksi predstavlja oštru reakciju na preduzimanje izvesnih mera u spornom pitanju.

(Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Odgovor Vučića EU: Poštujemo vašu volju, ali i naš interes!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.